Mer än bara ett jobb

Många kanske har en bild av att arbetet som personlig assistent innebär en flyktig vardag med ytliga möten och begränsade möjligheter till djupa relationer. Men det kan vara precis tvärtom. Monika Bredberg har jobbat med Anna Thorén i över ett decennium, och de har en relation som är långt ifrån bara yrkesmässig.

Monika håller handen på Annas axel.

Sedan Monika började jobba med Anna för 16 år sedan har de träffats i stort sett dagligen och upplevt mycket tillsammans. Mer än vad kanske många upplever med sina vänner.

– Det är fantastiskt roligt att jag har fått vara en del av och bevittnat Annas utveckling under alla dessa år. Hon var ju bara 24 när vi först träffades och nu är hon 40, så det har hänt otroligt mycket och jag är glad över att ha fått vara med henne så länge, säger Monika.

Ordlös kommunikation

Enligt både Monika och Anna är personkemi och ärlighet de viktigaste ingredienserna för en lyckad relation. Det tar tid att utveckla ett ömsesidigt förtroende, men att kunna vara helt öppna mot varandra är en förutsättning för att det ska fungera att jobba tillsammans under så många år

– För mig är det viktigt att jag kan berätta exakt hur jag mår, och det kan jag för Monika. Hon är ju inte bara min personliga assistent utan även min vän, och det finns inget jag inte vågar säga till henne. Hon vet när jag är arg, glad, ledsen, sur, hungrig eller när jag vill hitta på något särskilt, säger Anna, och får medhåll av Monika:

– Ja, det är det som är så bra med att ha jobbat ihop så länge, att vi verkligen förstår varandra. Jag kan läsa av Anna utan att hon behöver säga något. Så fort jag kliver in genom dörren hemma hos henne känner jag vilket humör hon är på, vilket gör att jag lätt kan anpassa mig och de aktiviteter vi gör.

Ömsesidig utveckling 

Under åren har Monika och Anna hittat många gemensamma intressen, som till exempel musik, bakning, fika och åka på utflykt.

– Anna har öppnat upp en helt ny värld för mig, både vad gäller konkreta saker som att introducera mig för ny musik, men också när det kommer till hur jag är som person. Hon har lärt mig att varva ner, att vara lugnare i mig själv och inte stressa så mycket. Det är inte bara hon som har utvecklats enormt under alla våra år tillsammans, jag har utvecklats lika mycket, säger Monika.

För Anna utgör de rena insatserna som Monika ger självklart en väldigt stor del, men lika stor betydelse har Monikas stöd när det kommer till att få klara sig själv så mycket som möjligt.

– Jag tycker att det är skönt att få bestämma själv, och det är viktigt att mina personliga assistenter låter mig göra det, säger Anna.

En trygg relation

Efter 16 år tillsammans har Monika och Anna utvecklat en nära relation som är långt ifrån bara yrkesmässig, och Monika har kommit att betyda väldigt mycket för Anna.

– Hon är en stor trygghet för mig. Hon känner mig utan och innan, och jag blir lugn när hon är i närheten. Sedan är hon ju väldigt snäll och rar också, säger Anna.

Och Anna har självfallet en väldigt speciell plats i Monikas hjärta också.

– För mig är Anna inte bara en brukare som jag är personlig assistent åt, hon betyder så mycket mer än så. Jag har tur som får vara med henne!

Uppdaterad 15 augusti 2023

Var informationen till din hjälp?