Ändra planlösning

Du behöver inte bygglov så länge du inte ökar din byggnads volym. Du behöver dock göra en anmälan om du väsentligt ändrar planlösningen.

Du behöver göra en anmälan och få ett startbesked om du ska slå samman lokaler eller lägenheter. Om du i stället ska inreda en ny lägenhet eller lokal behöver du oftast söka bygglov. Läs mer om det här.

Du kan ändra din planlösning i ganska stor omfattning utan att söka bygglov eller skicka in en anmälan för det. När du ändrar i din planlösning kan du däremot göra andra ändringar som innebär att en anmälan behöver göras. Du behöver göra en anmälan om (klicka på länkarna för att läsa mer):

Skicka in anmälan

Genom att du använder vår e-tjänst får din anmälan snabbast möjliga start.

Här skickar du in din anmälan

Avgift

Beskrivning Avgift
Ändrad planlösning 6 800 - 14 300 kronor

Bygglovstaxa

Tänk på det här

  • Du kan behöva tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening innan du gör ändringar i din bostad.
  • Även om du inte behöver söka bygglov eller lämna in en anmälan behöver vissa krav vara uppfyllda. Bland annat ska ett entréplan vara tillgängligt och vissa rum behöver ha dagsljus. Läs mer om kraven hos Boverket.

Få koll på vad som händer

För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi samlat viktig information på sidan sök lov eller gör en anmälan. Där kan du också bland annat läsa om vad du kan tänka på innan du skickar in ett ärende till oss och vad som händer efter att du har gjort det. När du skickat in dina första handlingar till oss kan du också följa vad som händer med ditt ärende i vår e-tjänst.

Kontakta servicecenter

Besöksadress: Patron Pehrs väg 6, Huddinge.

Telefontider:

  • Måndag–torsdag 08.00–17.00
  • Fredag 08.00–15.00

Uppdaterad 20 mars 2024

Var informationen till din hjälp?