Mur och stödmur

Om du planerar att bygga en mur eller stödmur kan du behöva bygglov.

Det här kan du göra utan bygglov

Kantstöd

Konstruktioner som består av staplade stenar eller annat material och som är under 0,5 m i höjd är i Huddinge kommuns riktlinjer beskrivna som kantstöd. Detta oberoende om de är fyllda med jord på en sida eller inte. Sådana konstruktioner behöver inte bygglov. 

Skyddad uteplats

För småhus kan i vissa fall mur vid en uteplats nära huset byggas utan bygglov. Här kan du läsa mer om vad som gäller för det.

Det här behöver du bygglov för

Mur och stödmur

En mur är en tät och tung konstruktion som består av staplade stenar eller annat material som är över 0,5 meter hög. En mur kan till exempel byggas av betong eller fyllda stålburar, så kallade gabioner. Du behöver bygglov för att uppföra eller ändra en mur.

En stödmur är en murkonstruktion som är motfylld med jord- eller stenmassor. Det innebär att intill murens ena sida är det uppfyllt med jord eller annat markmaterial och den andra sidan av muren är fri. Du behöver bygglov för att uppföra eller ändra en stödmur. Syftet med stödmurar är ofta att ändra markens höjdläge vilket även kan kräva marklov.

Stora eller terrasserade kantstöd

För att något ska räknas som en mur eller stödmur behöver hela konstruktionen bedömas. För att bedöma om det är en mur eller ett kantstöd görs därför en bedömning av storlek, utförande och utformning, läge och ändamål, visuellt intryck och omgivningspåverkan. Det innebär att även konstruktioner som i höjd är ett kantstöd höjd som har en mycket stor utbredning kan behöva bygglov.  

Om flera kantstöd placeras terrasserade räknas de som en och samma konstruktion och blir därmed en mur som behöver bygglov.

Kontakta vårt servicecenter som kan hjälpa dig om du är osäker.

Riktlinjer för murar

Alla inhägnader som byggs ska ha en god utformning och anpassas till det som kallas bebyggelseområdets karaktär. Det innebär bland annat att det ibland inte är lämpligt att bygga en mur och att det i vissa andra fall är mycket viktigt att tänka på vilket material muren byggs.

Huddinge kommun har råd och riktlinjer som riktar sig till dig som vill bygga en mur eller stödmur. För att projektet ska bli så bra som möjligt vill vi här informera om vad du kan göra utan bygglov, vad som kräver bygglov och hur du det du sätter upp kan bidra till en god stadsmiljö.

Här kan du hitta riktlinjerna för murar, plank och staket i PDF-format.

Ansök här

Genom att du använder vår e-tjänst får din ansökan snabbast möjliga start.

Här skickar du in din ansökan

Avgift

Beskrivning Avgift
Upp till tio meter mur 6 700 - 9 100 kronor
För varje tillkommande tio meter Cirka 2 300 kronor

Bygglovstaxa

Tänk på det här

  • Vid utfarter och korsningar ska sikten vara fri för att ha en bra trafiksäkerhet. Detta gäller även för sådant som inte behöver bygglov. Här kan du läsa om Huddinge kommuns siktregler.
  • I vissa detaljplaner finns bestämmelsen att viss mark inte får bebyggas. Att bygga en mur räknas i sådana fall som att bebygga marken.
  • I flera av Huddinges områden är murar inte ett vanligt inslag och i vissa delar är anpassningen till naturen på platsen viktigt. Här är det därför ofta inte lämpligt med stora murskonstruktioner.
  • Om du bygger ett staket ovanpå en mur räknas hela höjden in i bedömningen om det krävs bygglov.

Få koll på vad som händer

För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi samlat viktig information på sidan sök lov eller gör en anmälan. Där kan du också bland annat läsa om vad du kan tänka på innan du skickar in ett ärende till oss och vad som händer efter att du har gjort det. När du skickat in dina första handlingar till oss kan du också följa vad som händer med ditt ärende i vår e-tjänst.

Kontakta servicecenter

Besöksadress: Patron Pehrs väg 6, Huddinge.

Telefontider:

  • Måndag–torsdag 08.00–17.00
  • Fredag 08.00–15.00

Uppdaterad 20 mars 2024

Var informationen till din hjälp?