Om du tänker installera en värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, berg, ytvatten eller grundvatten, måste du anmäla det till kommunen. Handläggningstiden beräknas till cirka sex veckor från det att anmälan är komplett.
Förbered anmälan
Om du vill installera en värmepump som utvinner värme ur luften, en luftvärmepump, behöver du inte göra någon anmälan.
Förbered dig noga så att din anmälan är komplett när du skickar in den. Om anmälan är ofullständig kommer den att behöva kompletteras och handläggningstiden kan bli längre. Det är du som söker som är ansvarig för att ta reda på information inför borrning och som blir ansvarig vid eventuella skador.
Miljötillsynsavdelningen kräver att din borrare är certifierad och att borrning och installation utförs enligt riktlinjerna i Normbrunn -16. Därför måste du veta din borrares SITAC-nummer och fylla i vilken borrare samt installatör du tänker anlita.
Installatörer och borrare kan dessutom ge goda råd när du väljer var du ska placera borrhålet, hur djupt det ska vara och var borriggen kan placeras på din tomt. De kan också hjälpa dig att fylla i de tekniska uppgifterna om anläggningen.
Ta reda på om det finns misstänkta föroreningar på eller i närheten av din fastighet. Det kan påverka möjligheten att få borra och kan i vissa fall kräva utredning och provtagning.
Hos Länsstyrelsen kan du kontrollera var det finns konstaterade eller misstänkta föroreningar.
Inom vattenskyddsområde finns särskilda föreskrifter för att skydda dricksvattentäkter. Det innebär att det ställs högre krav på att åtgärden inte riskerar att bidra till förorening.
Inom primär zon behöver du utöver anmälan till kommunen även söka tillstånd från Länsstyrelsen för att få inrätta värmepump.
Inom sekundär zon kan det krävas dispens från Länsstyrelsen om det finns risk för förorening.
Om värmepumpen fyllts med fluorerade växthusgaser (f-gaser) kan du komma att omfattas av krav på regelbunden läcksökning och årlig rapportering till kommunen. Kraven på detta styrs av mängden f-gaser som finns installerade och ifall värmepumpen används yrkesmässigt.
Informera och diskutera placeringen med dina grannar. Tänk på att borrhålet ska placeras så att även grannarna kan borra i framtiden. Grannar kan ha äldre information som inte finns tillgängligt hos andra, exempelvis gamla borrhål och brunnar.
Kontakta miljötillsynsavdelningen och begär ut eventuella handlingar för värmepump och avloppsanläggningar för närliggande fastigheter.
Placeringen av borrhålet är viktig för att inte riskera att påverka andra anläggningar och miljön. Ta reda på var eventuella närliggande brunnar och enskilda avlopp är placerade.
Generellt rekommenderas att borrhål placeras med minst följande avstånd:
4 meter från byggnad
10 meter från fastighetsgräns
20 meter från annan energibrunn
20 meter från grävd dricksvattenbrunn
30 meter från borrad dricksvattenbrunn
30 meter från enskilt avlopp
Om du inte kan hålla de rekommenderade avstånden behöver du redovisa hur du ska göra för att kompensera för kortare avstånd. Det kan till exempel vara att borra med vinkel bort från befintligt borrhål eller att borra ett djupare hål.
När man ska borra i tätbebyggda områden behöver man ta hänsyn till att så många berörda fastigheter som möjligt i framtiden ska kunna borra för bergvärme. Då behöver du ta fram en borrplan som visar omkringliggande fastigheters möjliga framtida borrhålsplaceringar inom 50 meter.
Namn och kontaktuppgifter på företaget som installerar
Namn och kontaktuppgifter på företaget som borrar
Fakta om värmepumpsanläggningen: fabrikat och modell, effekt, typ och mängd av köldmedium, uppgifter om köldbärarvätska med mera.
Tomtkarta
Du måste också bifoga en tomtkarta i skala 1:300-1:500 där det framgår följande:
Borrhålets placering, djup och eventuell gradning och vinkel. Vid gradning ska borrhålets ingångspunkt, hela borrsträckan samt borrsträckans mittpunkt märkas ut.
Avstånd från borrpunkten till byggnad, fastighetsgräns samt eventuella energibrunnar, dricksvattenbrunnar eller enskilda avloppsanläggningar inom 30 meter från föreslaget borrhål. Om borrhålet är gradat räknas avståndet från borrsträckans mittpunkt.
Du kan använda dig av kommunens webbkarta för att ta fram en karta. Det går att göra markeringar, välja skala och spara som PDF eller skriva ut.
Anmälan av värmepump
Skicka in din kompletta anmälan via e-tjänst eller blankett.
Anmälan inkommer till miljötillsynsavdelningen och registreras i ärendehanteringssystemet.
Handläggaren går igenom din anmälan för att se att den är komplett. Är din ansökan komplett kan handläggningen påbörjas. Är din ansökan inte komplett kommer vi att kontakta dig angående vad som behöver kompletteras.
Grannhörande
När din anmälan är bedömd komplett skickas grannhörande ut till de grannar som är berörda.
I områden utan kommunalt vatten och avlopp hörs alla grannar inom 30 meter från borrhålet.
Inom områden med kommunalt vatten hörs de grannar som gränsar direkt till din fastighet eller ligger inom 20 meter.
Hörda grannar blir informerade om vilken typ av anläggning som planeras och var den är tänkt att placeras. Grannarna får vanligen två veckor på sig att svara.
Om det inkommer synpunkter skickar handläggaren vidare dessa till dig så att du får möjlighet att bemöta synpunkterna innan beslut fattas.
Bedömning
Handläggaren gör sin bedömning utifrån de uppgifter som inkommit från anmälan, grannhöranden och de lagar och förordningar som reglerar värmepumpar.
Miljötillsynsavdelningen bedömer bland annat framtida möjligheter för intilliggande grannar att kunna borra för bergvärme, risk för påverkan på närliggande brunnar samt risk för påverkan på dricksvatten och spridning av föroreningar.
Beslut
Efter handläggarens bedömning fattas ett beslut som skickas ut till dig. Om grannar har haft synpunkter skickas beslutet till dem också. Beslutet går att överklaga inom tre veckor från den dag då beslutet mottogs. Efter tre veckor blir beslutet gällande om inget överklagande inkommit.
När du fått ditt beslut om borrning för bergvärme och installation av värmepump är det giltigt upp till tre år. Du behöver påbörja installationen inom ett år och ska vara färdigställd och driftsatt inom tre år.
Det finns inte längre något återkopplingskrav till Huddinge kommun efter utförd borrning. Observera att brunnsborraren ändå ska rapportera borrningen till SGU:s Brunnsarkiv. Det rekommenderas även att du som sökande sparar brunns- och borrprotokoll.