Anmäl matförgiftning

Om du tror att du har blivit matförgiftad när du ätit ute eller från en butik i Huddinge bör du anmäla det till kommunen så fort som möjligt. Ju tidigare vi får din anmälan desto större chans har vi att utreda och hindra andra från att bli sjuka.  

Anmäl matförgiftning via vår e-tjänst

Om du vill vara anonym eller hellre prata i telefon kan du ringa 08-535 300 00 och bli kopplad till en person som jobbar med livsmedel på miljötillsynsavdelningen.

När du gör en anmälan om matförgiftning behöver vi veta

  1. var och när du åt maten
  2. vad du åt och drack
  3. hur många som åt och hur många som blev sjuka       
  4. när du blev sjuk
  5. vilka symptom du har fått
  6. vad du mer har ätit dygnet innan du blev sjuk och om du har ätit särskilt känslig mat (till exempel ostron eller rå köttfärs) den senaste veckan
  7. om du har kontaktat läkare.

Klagomål på livsmedelshantering

Om du har klagomål hur en butik eller restaurang hanterar livsmedel så gör vi en utredning. Det är också bra om du vänder dig direkt till företaget. Om du har köpt en vara som är dålig, kontakta i första hand butiken eller tillverkaren. Om du inte är nöjd med bemötande, kontakta oss.

Om du vill lämna ett klagomål på en vara är det bra att vara så specifik som möjligt, till exempel varför du inte är nöjd, namnet på varan, tillverkare, datum och eventuellt löpnummer eller batchnummer.

Bäst före-datum

Det är tillåtet att sälja mat som har passerat bäst före-datum eftersom maten i de allra flesta fall går bra att äta efter datumet. Butiken ansvarar för bedömningen att maten fortfarande går att äta.

Däremot får butiker inte sälja mat som har passerat sista förbrukningsdag. Läs om olika datummärkningar på Livsmedelsverkets webbplats

Uppdaterad 7 december 2020

Var informationen till din hjälp?