Du behöver tillstånd från kommunen för att få hålla vissa djur på din fastighet om fastigheten ligger inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser.
Tillstånd för djurhållning
Huddinge kommun har en webbkarta där du kan söka fram om din fastighet ligger inom ett sådant område som kräver tillstånd.
Huddinge kommuns webbkarta
Ansökan om tillstånd för djurhållning
De djur som du behöver söka tillstånd för är:
- nötkreatur (t.ex. ko, tjur)
- häst
- get
- får
- svin (t.ex. gris, minigris)
- fler än fem höns (du får ha max fem hönor utan tillstånd)
- övriga fjäderfän (t.ex. kalkon, anka, vaktel, duvor)
- tupp (och tuppkyckling)
- pälsdjur som inte är sällskapsdjur (t.ex. lama, alpacka, åsna)
- orm
Tillstånden förenas alltid med villkor och är personliga. De är också knutna till en viss fastighet. Om du flyttar måste du söka ett nytt tillstånd. Tillståndet kan återkallas om villkoren inte uppfylls.
Tillstånd krävs för att djurhållningen ska ske på ett sätt som inte leder till olägenheter för människors hälsa eller miljön.
Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön, (HKF 1300)
Du måste alltid registrera din anläggning hos Jordbruksverket om du håller fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap.
Registrera fjäderfän och andra fåglar i fångenskap (jordbruksverket.se)
Du behöver tillstånd för att skaffa fler än fem höns eller kycklingar om din fastighet ligger inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser. Att ha tupp kräver alltid tillstånd, oavsett antal. Vi ger vanligtvis inte tillstånd för tupp i tätbebyggda områden eftersom de kan störa grannarna. Om du vill hålla färre än fem höns eller kycklingar (ej tupp) så behövs inget tillstånd från kommunen.
Exempel på fjäderfän som inte är sällskapsdjur
- höns
- kalkoner
- pärlhöns
- ankor
- gäss
- vaktlar
- duvor
- fasaner
- rapphöns
- gräsänder
- strutsfåglar
Fåglar som undulater, papegojor, parakiter, kanariefåglar, sebrafinkar räknas som sällskapsdjur och kräver inget tillstånd.
Hönshus och inhägnad
Hönsen bör inte gå frigående på tomten, utan de ska ha en rastgård. Utrymmet bör även ha skydd från rovdjur, såsom tak och sittpinnar/träd.
Om du vill bygga hönshus utan bygglov behöver du bygga enligt friggebodsreglerna.
Läs mer om reglerna för friggebod
Vi tar ut en avgift för handläggningen av din ansökan. Hur mycket du ska betala beror på vad din ansökan gäller. Kontakta miljötillsynsavdelningen för frågor om din avgift.
Handläggningsavgiften för ansökan är enligt 2023 års taxa:
- nötkreatur, häst, get, får eller svin: 8 010 kronor
- fåglar eller pälsdjur som inte är sällskapsdjur: 4 806 kronor.
- Orm: 6 408 kronor
Avgift tas ut även om du får avslag på din ansökan. Om du drar tillbaka din ansökan får du betala för den tid som lagts ned i ärendet. Om handläggningen av din ansökan överskrider handläggningstiden som anges i taxan kan en extra avgift (timavgift) komma att debiteras.
Taxa för bygglovs- och tillsynsnämndens verksamhet - HKF 4210
Lagring
Det är ditt ansvar som djurhållare att se till att gödsel hanteras så att de som bor i närheten inte störs av till exempel lukt, flugor och skadedjur. Detta gäller även om du bara har ett fåtal djur. Din lagring av gödsel får inte leda till förorening av yt- eller grundvatten så att miljön eller människors hälsa tar skada. Därför behöver du välja ett lämpligt sätt att förvara gödseln, till exempel på en gödselplatta, i en container, tät behållare eller annat utrymme.
Lagring ska kunna ske olika länge, beroende på hur många djur du har och vilka djurslag du har. Kommunen kan med hänvisning till miljöbalken ställa mer specifika krav på ditt lagringsutrymme för gödsel.
Läs mer om gödsellagring hos Jordbruksverket
Spridning
Hela Huddinge är ett nitratkänsligt område. Därför är det förbjudet att sprida gödsel här, utan att först lagra det.
Läs mer om spridning av gödsel hos Jordbruksverket
Hönsgödsel
Hönsgödseln behöver ligga cirka ett år innan du kan börja använda den för gödsling av trädgårdsland och rabatter. Du kan blanda den i komposten med övrigt trädgårdsavfall och låta den ligga cirka ett år. Hönsgödsel är mycket starkt och kväverikt och om den inte lagras tillräckligt länge innan den sprids kan det leda till att dina grannar störs av lukten. Det bidrar också med näringsläckage till miljön. Hönsgödsel som lagrats tillräckligt länge minskar också risken för sjukdomsalstrande bakterier som kan ge besvär för människor. Bakterierna dör under nedbrytningsprocessen.
Foder ska förvaras i tät, skadedjurssäker behållare. Behållarens sidor, lock och botten ska vara utformade så att skadedjur såsom flugor, fåglar, råttor eller möss inte kommer åt fodret.
Utfodring ska ske på ett sätt som minimerar risken för spridning av skadedjur. Grovfoder innehåller i princip lika mycket kväve och fosfor som gödsel, hantera det därför så att det inte kan ske något läckage till miljön.
Det är viktigt att tänka på hur grannar kan påverkas av din djurhållning, i form av bland annat luktstörningar och bullerstörningar. Kommunen ställer krav på att djur ska hållas inomhus under vissa bestämda tider för att inte störa grannarna. Därför ger Huddinge kommun sällan tillstånd för tupp i tätbebyggda områden.
Både gödseltunna och spridning av gödsel bör hanteras på ett sätt som minskar risken för lukt som kan störa grannar.
När du skickar in din ansökan om tillstånd skickar vi den vidare till berörda grannar, som får möjlighet att yttra sig.
Yrkesmässig djurhållning
Du behöver tillstånd från länsstyrelsen om du vill starta en verksamhet med djur, till exempel hunddagis, kennel, zoobutik eller ridskola. Du behöver också tillstånd om du vill ha många hundar eller hästar eller om du vill föda upp hundar, katter eller hästar.
Du ansöker om tillståndet hos länsstyrelsen som prövar din ansökan enligt djurskyddslagen. När du skickat in din ansökan skickas ett grannhörande till dina grannar. De får då möjlighet att komma med synpunkter på djurhållningen.
Kontakta Länsstyrelsen, enheten för natur- och viltärenden, om du har frågor om hållande av till exempel skyddade ormar.
Tillstånd för sällskapsdjur och häst, lansstyrelsen.se
Hundar och katter som stör
Om du störs av hund eller katt ska du först prata med ägaren. Det är ägarens ansvar att ha uppsyn över sina husdjur.
Du som är hundägare kan till exempel fråga dina grannar om din hund skäller mycket när du inte är hemma. Om din hund orsakar skada är du som ägare skyldig att ersätta detta.
Skällande hundar
Om det inte hjälper att prata med ägaren till en hund som skäller mycket kan du lämna in ett klagomål till miljötillsynsavdelningen.
Anmälan brister med miljön i din bostad
Då utreder vi om klagomålet är befogat och kan bestämma att hundägaren ska göra något åt problemet.
Lösa hundar och kopplingstvång
Kontakta polisen på telefon 114 14 om du har problem med en lös eller aggressiv hund. Läs mer i författningssamlingen, HKF 1100.
Du som är hundägare måste hålla hunden kopplad på offentliga platser, skolgårdar, motionsspår och i friluftsområden. Hundar får inte vistas på begravningsplatser, badplatser, lekplatser och idrottsplatser. Hundar får inte vara lösa där det finns vilda djur mellan den 1 mars och 20 augusti.
Läs mer på Naturvårdsverketssida om allemansrätten.
I de flesta naturreservat råder kopplingstvång hela året. Du kan läsa mer i kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter och i lagen om tillsyn över hundar och katter för våra naturreservat.
Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150).
Hundrastgårdar
På några ställen i kommunen finns hundrastgårdar, där kan din hund springa och leka fritt utan koppel.
- Huddinge centrum, utmed gångvägen som går från Huddinge stationsväg och norrut mot Huddingevägen.
- Björnkullavägen i Huddinge som sköts av Huddinge Samhällsfastigheter, HUSF.
Plocka upp efter din hund
Som hundägare ska du alltid plocka upp förorening efter hund längs gator och parkvägar. Katter får inte uträtta sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker.
Hämta hundbajspåsar
Tänk på att ta upp efter din hund. På flera platser i kommunen finns gratis hundbajspåsar utplacerade. Håll utkik efter stolpar med skylt, de finns vid följande platser:
Centrala Huddinge
Kräpplaparken
Skeppsmyreparken
Tranparken
Storön
Långkärsvägen
Myrängen
Rosendalsparken
Mossparken
Ängsnäs
Rådsparken
Kyrkdammen
Fullerstaparken
Trångsund och Skogås
Norströmsvägen
Printz väg
Gång och cykelväg vid Österleden nära Rackethallen
Härbreparken i Skogås
Gång- och cykelväg Sopranvägen i Skogås
Gamla Nynäsvägen i Länna
Vårby, Flemingsberg och Kungens kurva
Ravinen i Vårby
Vårby brygga
Masmo vid Snickarkrogsvägen
Masmo gång- och cykelväg parallellt med Glömstavägen nära Myrstuvägen
Kungens kurvaleden
Kungens kurva vid Långängskroken
Hageby allé
Flemingsberg vid Diagnosvägen
Gång- och cykelväg vid Flemingsbergsleden
Gång- och cykelväg mellan Kästa och ängarna vid Glömstavägen
Gång och cykelväg ”Svingårdsvägen” mellan Källbrink och Glömsta
Du som äger katt har ett stort ansvar. Det är viktigt att du sköter din katt och håller den under uppsyn för att undvika klagomål från grannar.
Katter som springer lösa
Kommunen kan inte göra något åt katter som springer lösa. Det finns en prejudicerande dom (Miljödomstolen mål nr M 701-2002) som säger att du själv måste skydda ditt hem och trädgård mot lösa katter om du blir störd. Prata med kattägaren och berätta att du blir störd, i många fall vet inte ägaren om att katten stör.
Om problemen fortsätter, kontakta din fastighetsägare eller din bostadsrättsförening. I föreningens stadgar eller regelverket som gäller för boende i hyresfastigheten finns information om skyldigheter för djurägare.
Djur som behandlas illa
Om du misstänker att ett djur far illa kan du göra en anonym anmälan till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet i frågor som rör djur som behandlas illa och arbetar med tillstånd enligt djurskyddslagen.
Anmäl bristande djurhållning, lansstyrelsen.se
Tillsyn av hästgårdar
Tillsyn utförs av hästgårdar så att djurhållning inte skadar miljön eller stör omgivningen.
Hästarna i Sverige producerar uppskattningsvis 2,7 miljoner ton gödsel per år. Det är cirka 10 procent av den totala gödselmängden från alla husdjur i landet. Som hästhållare är det därför viktigt att man sköter sin djurhållning och inte skadar miljön eller stör omgivningen. Lagring och hantering av gödsel samt foder är särskilt viktigt eftersom det finns risk för näringsläckage till diken, vattendrag, sjöar eller dricksvattentäkter.
Syftet med tillsynen är att se till att hästverksamheterna uppfyller de krav som miljölagstiftningen ställer och att risken för negativ påverkan minimeras på människors hälsa eller miljö.
Det här tittar vi på
Vid besöket kommer vi tillsammans med ansvarig/fastighetsägare bland annat att titta närmare på:
- gödsellagringen (vilken kapacitet som finns och som behövs)
- dokumentation över upphämtning/borttransport av gödseln
- vilka förutsättningar som finns för att minska näringsläckaget från hagar och annan mark som hästarna vistas på
- gödselspridningen på egen mark (vilka mängder som sprids och vart)
- Tillsammans för vi även en dialog kring egenkontroll samt hantering av avfall och kemikalier.
Efter besöket
Efter besöket får ansvarig och/eller fastighetsägare en inspektionsrapport som sammanfattar åtgärderna. Hur uppföljningen av eventuella brister görs beror på vad som behöver åtgärdas och vilken omfattning åtgärden har.
Det här säger lagen
Bygglovs- och tillsynsnämnden har ett tillsynsansvar enligt 26 kap 1 § miljöbalken (MB, 1998:808) och ska säkerställa att hästhållarens verksamhet arbetar förebyggande och utför skyddsåtgärder så att miljön inte påverkas negativt.
I miljölagstiftningen finns de så kallade allmänna hänsynsreglerna. En av hänsynsreglerna är försiktighetsprincipen (2 kap. 3 § MB) som innebär att hästhållaren ska arbeta förebyggande och utföra de skyddsåtgärder som krävs så att närmiljön inte påverkas negativt av verksamheten. Det innebär också ett ansvar gentemot grannarna.
Avgift
För de hästgårdar som tidigare fått beslut om årlig avgift och inklassning ingår tillsynsbesöket i den redan fasta avgiften. För övriga gårdar kommer en bedömning om aktuell avgift och klassning göras i samband med besöken.