Företag och utförare
Huddinge kommun följer löpande utvecklingen av coronavirusets effekter och den extraordinära situationen för många företag just nu. Här finns information för dig som är företagare.
Huddinge kommun har beslutat om flera åtgärder för att underlätta för företagen. Syftet med åtgärderna är att stärka företagens likviditet och skapa ökad flexibilitet.
Huddinges åtgärder för företagare -
- Julgåva som främjar Huddinges näringsliv
För att främja det lokala näringslivet har Huddinge kommun beslutat att ge sina ca 7000 medarbetare ett värdebevis, á 500 kronor, som kan lösas in hos de företag som har arbetsställe i kommunen och som anmält sig som mottagare. Läs mer på huddinge.se/vardebevis - Småföretagarhjälpen
Småföretagarhjälpen riktar sig till alla småföretag i Huddinge och Botkyrka kommuner och innebär en tillfällig företagsakut där experter hjälper småföretag med kostnadsfri rådgivning. Läs mer på nyforetagarcentrum.se/huddinge - Skjuta på tillsynsbesök som inte är kritiska eller nödvändiga.
- Förlänga tidsfrister i tillsyns- och tillståndsärenden där så är möjligt.
- Underlätta för butiker och restauranger som i mindre skala vill flytta ut sin verksamhet på gatan (förutsatt att polisen ger tillstånd).
- Korta ned betaltiden till leverantörer till 20 dagar.
- Rekommendera kommunens verksamheter att använda lokala företagare vid bokning av lokaler och konferenser.
- Diskussioner ska föras med företag som hyr lokaler i kommunägda fastigheter.
- Uteserveringar, matvagnar och torghandel ska inte behöva betala avgift för sin verksamhet till 31 september 2021.
Frågor och svar inom tillsynsverksamheten
Tillfälligt förbud mot försäljning av alkohol efter klockan 22. Från den 24 december får alkohol inte säljas efter klockan 20. +
Ingen alkoholförsäljning efter klockan 20
Från och med den 24 december 2020 är det förbjudet att sälja tillståndspliktig alkoholdryck efter klockan 20.00. Förbudet gäller till och med den 15 januari 2021.
Detta gäller till och med den 23 december
Från den 20 november 2020 är det förbjudet att sälja tillståndspliktig alkoholdryck efter klockan 22.00. Detta innebär att serveringsstället ska stänga klockan 22.00, och att lokalen ska vara utrymd senast klockan 22.30.
Du har möjlighet att öppna serveringsstället klockan 23.00 igen. Om du väljer att göra det får du servera lättdryck och folköl. Detta behöver du i så fall anmäla till kommunen. Ange vilket serveringsställe det gäller och att ni vill ha fortsatt verksamhet efter klockan 23.00. Du sänder in anmälan med post eller med e-post till miljotillsyn@huddinge.se
Vad händer om en verksamhet bryter mot förordningen?
Bryter ett serveringsställe mot förordningen får de en anmärkning. Ett ingripandeärende kan startas och då inleds en dialog tillståndshavaren. Beroende på hur allvarlig bristen är kan du som tillståndshavare få en erinran. Är bristen allvarligare eller förekommit upprepade gånger kan du som tillståndshavare få en varning eller förlora serveringstillståndet.
Frågor om betalning och fakturering +
Fråga 1: Senast den 31 mars ska jag redovisa en årsrapport för X. Om jag inte redovisar i tid kommer jag få betala en miljösanktionsavgift. Vad händer om jag blir sjuk och inte kan skicka in rapporten i tid?
Svar: Det finns vissa omständigheter som kan innebära undantag från att påföras en miljösanktionsavgift. Om du har blivit sjuk och inte kan skicka in rapporten, eller ge någon annan i uppdrag att skicka in den, så kan det vara ett sådant undantagsfall som gör att miljösanktionsavgift inte tas ut.
Innan beslut om miljösanktionsavgift fattas får du alltid möjlighet att yttra dig. Du får då möjlighet att lämna underlag som styrker att du inte haft möjlighet att redovisa rapporten i tid på grund av sjukdom.
Fråga 2: Jag betalar årlig avgift för tillsyn av min verksamhet. Nu har omständigheterna förändrats och jag funderar på att lägga ned verksamheten. Kommer jag behöva betala i år? När behöver jag senast meddela er för att slippa betala den årliga avgiften?
Svar: Om vi får reda på att du avser att lägga ner din verksamhet och att vi meddelas om detta senast sista augusti kommer du inte att behöva betala en årlig avgift.
Fråga 3: Min kundkrets har minskats drastiskt och jag kan därför inte längre bedriva min verksamhet som tidigare. Nu bedriver jag bara verksamhet på deltid, knappt ens det. Behöver jag betala full årsavgift?
Svar: En nedsättning av avgiften kan bli aktuell med hänsyn till verksamhetens omfattning, tillsynsbehov, nedlagd handläggningstid eller andra omständigheter. Kontakta miljötillsynsavdelningen med information om förändringar i din verksamhet och beskriv situationen, så kommer ställning tas om en reduktion av den årliga tillsynstiden för din verksamhet är aktuell.
Fråga 4: Jag har svårt att få in de pengar som krävs för att betala den årliga avgiften. Kan jag få dela upp min betalning?
Svar: Ja, betalningen kan delas upp, ifall det finns särskilda skäl. Kontakta miljötillsynsavdelningen med din begäran så kommer ställning tas till ifall delbetalning kan erbjudas i ditt fall.
Fråga 5: Jag bedriver verksamhet med X och har fått information om att tillsyn på min verksamhet kan komma att bedrivas på distans. Behöver jag fortfarande betala samma avgift, även om inspektören inte besöker mig på plats?
Svar: Tillsyn kan bedrivas på andra sätt än genom fysiska inspektioner på plats. Tillsyn kan exempelvis komma att bedrivas i form av så kallad skrivbordstillsyn som innebär att du får redovisa vissa handlingar eller ett egenkontrollprogram. Det kan även bli aktuellt med telefonintervjuer. Denna tillsyn kan sedan komma att följas upp senare i år genom ett fysiskt platsbesök.
Fråga 6 : Jag bedriver en verksamhet med X, men har nu stängt den tillsvidare och tänker kanske öppna igen nästa år. Kommer ni skicka en faktura för i år ändå?
Svar: Meddela oss så snart som möjligt om detta, så kan den årliga faktureringen pausas. Meddela oss senast sista augusti om så är fallet.
Frågor om beslut +
Fråga 1: Vilka typer av beslut bedöms vara kritiska eller nödvändiga?
Svar: Beslut som bedöms vara kritiska att fatta kan till exempel röra sig om då vi ser stora risker för människors hälsa eller miljön. Särskilt prioriterade är riskgrupper (såsom äldre, sjuka, barn, personer med nedsatt immunförsvar och liknande - inte endast riskgrupper i avseende på Covid-19) eller om ett stort antal personer kan komma att drabbas om beslut inte fattas. Det kan också röra sig om stor påverkan på miljön, där skyndsamma beslut krävs för att förebygga risker.
Fråga 2: Jag har tidigare lämnat in ett klagomål på X, kan jag förvänta mig ett beslut i mitt ärende?
Svar: Varje ärende kommer att bedömas utifrån allvarligheten och vilka risker som kan uppstå om beslut inte fattas. Om det finns tydliga tecken på att skyndsamma beslut krävs för att avhjälpa en olägenhet kommer beslut fattas. I de fall där vi inte bedömer att skyndsamma åtgärder krävs kan beslut komma att dröja.
Du kan alltid kontakta din handläggare för mer information om när du kan förvänta dig ett beslut. Om omständigheterna har förändrats sedan du lämnade in ditt klagomål, eller om situationen förändrats i någon riktning är vi tacksamma om du meddelar oss det, då det kan påverka bedömningen av ditt ärende.
Fråga 3: Jag jobbar hemifrån och störs av X. Jag har svårt att sköta mitt arbete och kan inte koncentrera mig. Kommer något beslut om detta att kunna fattas?
Svar: I klagomålsärenden görs bedömningen utifrån störningens allvarlighet och frekvens. Generellt gäller att tillfälliga eller ringa störningar inte bedöms vara en olägenhet. Vår rekommendation är att alltid prata med den som orsakar en störning och tillsammans försöka komma överens om en lösning. Då mångas levnadsmönster är förändrade nu och många arbetar hemifrån behöver vi alla visa hänsyn till vår omgivning, kanske i något större omfattning än innan.
Beslut kommer att fattas i sådana ärenden som bedöms vara av allvarligare karaktär och i de fall då skyndsamma åtgärder krävs för att förhindra olägenheter.
Tänk på att din arbetsgivare är ansvarig för din arbetsmiljö, även om du arbetar hemifrån, så du bör också kontakta din arbetsgivare angående störningen du upplever
Frågor om förelägganden +
Fråga 1: Jag hade nyligen besök av en inspektör och fick information om att jag kommer få ett föreläggande om att vidta vissa åtgärder. Vad händer nu?
Svar: Vissa beslut som inte bedöms vara kritiska att fatta i nuläget kommer att skjutas på. Detta är en bedömning som kommer att göras i varje enskilt fall och bedömningen görs utifrån risken för olägenhet för människors hälsa och miljön. Kontakta din handläggare för mer information om vad som händer i ditt ärende.
Fråga 2: Jag hade nyligen besök av en inspektör och har fått ett föreläggande om X. Nu har min verksamhet förändrats drastiskt då min personal är sjukskriven och efterfrågan av mina tjänster förändrats. Behöver jag fortfarande göra det som står i föreläggandet?
Svar: För varje ärende behöver en bedömning göras av det enskilda fallet. Om det är så att din verksamhet förändrats i stor omfattning kan det vara så att delar av föreläggandet inte längre är aktuellt. Om personalförhållanden eller ekonomiska förhållanden i verksamheten har förändrats och du ser svårigheter i att göra det som står i föreläggandet ska du kontakta din handläggare för en diskussion om hur ni går vidare.
Frågor om livsmedelsverksamhet och servering +
Fråga 1: Jag har gjort ändringar i min nuvarande livsmedelsverksamhet. Vad behöver jag göra?
Svar: Glöm inte att anmäla betydande ändring eller upphörande av befintlig livsmedelsverksamhet till miljötillsynsavdelningen. Anmälan görs på vår hemsida via e-tjänst: förändring av din livsmedelsverksamhet.
Exempel på betydande ändring är:
- förändring av din livsmedelshantering från exempelvis butik till pizzeria
- förändring av sortiment och tillverkningssätt
- förändring av antal portioner du serverar/dag
Fråga 2: Vad innebär de nya reglerna för servering av mat?
Svar: Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Se gärna Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. HSLF-FS 2020:9
Detta innebär att ni har en skyldighet att:
- Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.
- Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
- Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
- Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
- Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
- Ni ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.
- Säkerställ att gästerna kan tvätta händerna innan de äter eller dricker något.
Som ett led i er egenkontroll ska ni ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Ni behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Ni behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
Smittskyddsläkaren har rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna.
Sätt gärna upp affischer om att hålla 2 meters avstånd i lokalerna.
Kontakta miljotillsyn@huddinge.se om du har frågor.
Frågor om tillstånd +
Fråga 1: Jag har ansökt om tillstånd för X. Vad händer nu?
Svar: Beroende på hur långt ärendet har utretts så kan du komma att få vänta på ditt beslut. Vi har goda möjligheter att bedriva stor del av tillsynen på distans och handläggningen av ditt ärende kan utgöras av att du får göra viss redovisning via e-post eller per telefon. Om en inspektör redan besökt din verksamhet och har allt underlag som krävs för att göra en bedömning kan du komma att få ett beslut inom kort. Om du däremot precis lämnat in din tillståndsansökan kan det komma att dröja innan du får ett beslut. Kontakta din handläggare för mer information om ditt ärende.
Fråga 2: Jag har uppmärksammat att min granne gör X. Detta vet jag sedan innan inte är tillåtet. Kommer ni åka ut på plats och förbjuda min granne att X?
Svar: Vi kommer göra en bedömning i varje enskilt fall ifall skyndsamma åtgärder krävs. Om det inte bedöms vara risk för allvarliga risker för människors hälsa eller miljön kommer vi inte göra något besök på plats. Du är dock alltid välkommen att lämna in ett klagomål till oss för att uppmärksamma oss på otillåtna verksamheter eller åtgärder i kommunen, detta gör du via e-tjänsten på vår hemsida. När ärendet tagits emot kommer vi göra en bedömning av vilka åtgärder som krävs. Tänk dock på att den bästa lösningen i alla typer av ärenden grannar emellan, är om man pratar med varandra och tillsammans försöker komma fram till en lösning utan att kommunen behöver bli inblandad.
Här kan tilläggas att vi har goda möjligheter att bedriva tillsyn på distans och kan exempelvis komma att kontakta din granne per telefon eller med brev.
Fråga 3: Jag har anmält en fotvårdsverksamhet. Inspektören har nu talat om att det kan dröja innan ett tillsynsbesök blir aktuellt. Får jag starta min verksamhet ändå?
Svar: Verksamheter som är anmälningspliktiga får startas tidigast sex veckor efter att anmälan har gjorts, om inget annat beslutas. Om du inte hört något, eller fått något beslut när sex veckor har gått, får du starta din verksamhet ändå. Inspektören kommer att kontakta dig för bokning av ett tillsynsbesök längre fram.
Fråga 4: Jag har sökt om tillstånd för ett enskilt avlopp på min fastighet och har avtalat med en entreprenör som ska göra arbetet. Entreprenören har inte meddelat några förhinder att göra arbetet. Kommer jag kunna få mitt tillstånd innan sommaren?
Svar: Så som det ser ut nu är läget oklart och det kan bli flera tillståndsansökningar som behöver skjutas på framtiden. Beroende på när du skickade in din ansökan kan handläggaren ha kommit en bit i utredningen och därmed ha det underlag som krävs för att fatta beslut. Om du nyligen skickat in din ansökan kan det vara så att mer utredning krävs för att kunna fatta ett beslut. Hör av dig till din handläggare för att stämma av när du kan förvänta dig ett beslut.
Fråga 5: Jag vill söka tillstånd för X. Kommer jag kunna förvänta mig ett beslut eller ska jag avvakta med min ansökan?
Svar: I flera ärenden kommer tillståndsbeslut att behöva skjutas upp. Vi kan därför inte garantera att vi kan fatta beslut om tillstånd för X. Om du har möjlighet, så ser vi gärna att du avvaktar med din ansökan.
Fråga 6: Jag har registrerat en livsmedelsverksamhet. När kan jag starta?
Svar: Din verksamhet får starta 14 kalenderdagar efter det att du skickat in din registrering till miljötillsynsavdelningen.
Utökat tillsynsansvar gällande trängsel på serveringsställen +
För att minska smittspridningen av coronaviruset har riksdagen beslutat om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den nya lagen träder i kraft från och med 1 juli och gäller till och med 31 december 2020.
Syftet är att minska riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset genom att göra tillsynsprocessen på serveringsställen enklare och mer effektiv.
Ökat tillsynsansvar för kommunen
Lagen innebär att tillsynsansvar på serveringsställen och ansvaret för beslut i enskilda restaurangärenden flyttas över till kommunerna. Det blir tydligare för restauranger och gäster att det är en och samma myndighet som både kontrollerar trängsel och utfärdar sanktioner.
Under våren har Huddinge kommun genomfört cirka 130 tillsynsbesök på serveringsställen för att informera och hjälpa krögare att aktivt motverka trängsel och smittspridning. Nu tillkommer ansvaret för att även förelägga om åtgärder och utfärda förbud; ett ansvar som tidigare låg på Smittskydd Stockholm.
Från och med den 1 juli har Huddinge kommun rätt att förelägga serveringsställen som inte följer lagar och föreskrifter om trängsel att vidta olika åtgärder, som att minska antalet gäster som får vistas på restaurangen samtidigt eller begränsa öppettider. Kommunen har också rätt att stänga serveringsstället.
Småföretagarhjälpen +
Småföretagarhjälpen riktar sig till alla småföretag i Huddinge och Botkyrka kommuner och innebär en tillfällig företagsakut där experter hjälper småföretag med kostnadsfri rådgivning.
Småföretagarhjälpen genomförs i samverkan med Nyföretagarcentrum Botkyrka Huddinge. Det är Nyföretagarcentrums rådgivare som i första hand svarar på frågor och som därefter kan koppla in expertis inom bland annat ekonomi.
Kostnadsfri rådgivningsservice till företagare
I Småföretagarhjälpen kan du boka in en kostnadsfri tid med erfarna rådgivare. Du kan till exempel få vägledning bland myndigheternas åtgärder och vilka just du och ditt företag kan använda dig av. Det finns även möjlighet att få fördjupande expertiskunskap om det skulle behövas. Rådgivarna har tystnadsplikt.
Vem kan använda sig av tjänsten?
Småföretagarhjälpen finns till för småföretag som:
-
har säte och verksamhet i Huddinge kommun eller Botkyrka kommun och
-
har, eller riskerar att få, ekonomiska problem
Välkommen att boka en kostnadsfri tid och få mer information på www.nyforetagarcentrum.se/huddinge.
Kontakta våra företagslotsar +
Är du som företagare i Huddinge i behov av tips och råd nu under den extraordinära situation som coronaviruset medfört?
Kommunens företagslotsar Agneta Persson Hellsten och Carina Zetterström står till förfogande och är redo att lotsa dig rätt till de olika stödåtgärder som kommunen och myndigheter kan erbjuda företag.
Kontakt
Agneta Persson Hellsten, 08-535 313 92,
agneta.persson-hellsten@huddinge.se
Carina Zetterström, 08-535 313 38, carina.zetterstrom@huddinge.se
Privata utförare inom vård- och omsorg i Huddinge kommun +
Utför du insatser inom vård- och omsorg i Huddinge kommun och har frågor eller funderingar med anledning av coronaviruset och covid-19, kontakta oss på saf-kundval@huddinge.se
Mer information till dig som är anordnare av personlig assistans
Mer information
På www.verksamt.se finns samlad och uppdaterad information från myndigheter om coronaviruset och covid-19. Där kan du läsa om bland annat:
- Anstånd med betalning av skatt
- Korttidspermittering
- Finansiellt stöd från Riksbanken
- Sjuklönekostnader
- Tillfälligt slopat karensavdrag och avskaffat läkarintyg
- Smittbärarpenning
- Planeringsstöd för bortfall av personal och leveranser
- Allmänna sammankomster och tillställningar
Vid behov av finansiering är en väg att gå www.almi.se.
Uppdaterad 9 december 2020