Ingen trängsel på Huddinges restauranger i helgen

20-04-28

Nyhet

Kontroller utförda på 37 serveringsställen den 24–25 april visar att samtliga följer de regler som gäller för att minska trängseln och därmed smittspridningen av corona-viruset.

Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. I helgen genomförde därför Huddinge kommun kontroller för att se om restauranger, barer och caféer följer reglerna för att minska trängsel. 

Totalt kontrollerades 37 olika slags serveringsställen under helgen i Huddinge centrum, Flemingsberg centrum, Visättra, Stuvsta, Segeltorp, Kungens Kurva och Vårby. Bland annat besöktes caféer, pizzerior, hamburger- och sushirestauranger.

– Samtliga följde de regler som finns. Det är mycket positivt att såväl näringsidkare som besökare tar sitt ansvar och därmed bidrar till att minska smittspridningen, säger Staffan Stafström, miljöchef, Huddinge kommun.

Kontrollerna visade att det överlag var få sittande gäster på restaurangerna  och att de gäster som var på plats höll avstånd. Det är många som väljer att hämta mat och äta hemma. Flertalet näringsidkare känner till de nya reglerna och de flesta hade informationsskyltar om att hålla avstånd uppsatta i lokalerna. En del hade märkt upp på golv eller bord för att tydliggöra var gästerna inte får sitta, medan en del instruerar gästerna var de får sitta.

Fakta

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd ska verksamheter som serverar mat och dryck:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i lokalerna. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.

  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.

  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.

  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.

  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

  • Ni ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.

  • Säkerställ att gästerna kan tvätta händerna innan de äter eller dricker något.

Uppdaterad 28 april 2020

Var informationen till din hjälp?