Maten i förskolan

Vi serverar mat till cirka 5 000 barn varje dag i våra kommunala förskolor. Kockarna lagar så mycket mat som möjligt från grunden och utgår från Livsmedelsverkets riktlinjer ”Bra måltider i förskolan”. Barnen serveras frukost, lunch och mellanmål.

Bra måltider i förskolan

Förskolans meny

I kommunen finns en gemensam meny för förskolan, men variationer kan förekomma på vissa förskolor. Nedan ser du menyn eller ladda ner appen Skolmaten för att se vad som serveras på ditt barns förskola.

Matsedel för förskola och pedagogisk omsorg

Om ditt barn behöver specialkost

Barnen kan få specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl.

  • Vid etiska eller kulturella skäl, till exempel vegetarisk mat, ska du prata med rektorn.
  • Vid medicinska skäl, till exempel en livsmedelsallergi eller intolerans, måste du styrka skälen genom att lämna in ett läkarintyg tillsammans med ett intyg för specialkost till chefen för förskolan. 

Intyg för specialkost av medicinska skäl

Säker livsmedelshantering

Måltiderna i förskolan ska serveras på ett säkert sätt både ur ett hygieniskt perspektiv och för de barn som får specialkost. Varje förskola har ett system med rutiner som säkerställer livsmedelslagens krav på säker mat.

Hållbar utveckling

Det pågår ett aktivt arbete på olika plan i Huddinge kommun för en hållbar utveckling av vårt samhälle och ett ekosystem i balans. År 2018 låg förskolornas inköp av ekologiska livsmedel på 48 procent av de totala livsmedelsinköpen. 

Barnen får fisk i förskolan minst en gång i veckan och så långt det är möjligt är fisken MSC-märkt (Marine Stewardship Council, som står för ett ansvarsfullt fiske). 

Näringsriktiga måltider

Med dagens svenska kostvanor får vi i oss ganska lagom med fett totalt sett, men för mycket av det mättade fettet och för lite av det fleromättade fettet. I Huddinge följer vi Livsmedelsverkets råd om hur hög andel mättat fett som bör finnas i vår mat. Därför rekommenderar vi förskolan att servera lättmjölk och nyckelhålsmärkt matfett.

Vi anpassar menyerna så att måltiderna ska innehålla så lite socker som möjligt. Däremot kan rätter som till exempel pannkakor och köttbullar ha sylt eller ketchup som tillbehör.

Har du frågor?

För dig som vill läsa mer om hur vi jobbar med måltider i Huddinge kommun:

Måltiderna i förskolan i Huddinge kommun

Prata med kökspersonalen på din förskola om du har frågor angående förskolans mat eller de rutiner som finns för specialkost.

Uppdaterad 11 december 2019

Var informationen till din hjälp?