Maten i förskolan

Vi serverar mat till cirka 5 000 barn varje dag i våra kommunala förskolor. Kockarna lagar så mycket mat som möjligt från grunden och utgår från Livsmedelsverkets riktlinjer ”Bra måltider i förskolan”. Barnen serveras frukost, lunch och mellanmål.

Bra måltider i förskolan

Förskolans meny

I kommunen finns en gemensam meny för förskolan, men variationer kan förekomma på vissa förskolor. Nedan ser du menyn eller ladda ner appen Skolmaten för att se vad som serveras på ditt barns förskola.

Matsedel för förskola och pedagogisk omsorg

Om ditt barn behöver specialkost

Barnen kan få specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl.

  • Vid etiska eller kulturella skäl, till exempel vegetarisk mat, ska du prata med rektorn.
  • Vid medicinska skäl, till exempel en livsmedelsallergi eller intolerans, måste du styrka skälen genom att lämna in ett läkarintyg tillsammans med ett intyg för specialkost till chefen för förskolan. 

Intyg för specialkost av medicinska skäl

Säker livsmedelshantering

Måltiderna i förskolan ska serveras på ett säkert sätt både ur ett hygieniskt perspektiv och för de barn som får specialkost. Varje förskola har ett system med rutiner som säkerställer livsmedelslagens krav på säker mat.

Näringsriktiga måltider

Med dagens svenska kostvanor får vi i oss ganska lagom med fett totalt sett, men för mycket av det mättade fettet och för lite av det fleromättade fettet. I Huddinge följer vi Livsmedelsverkets råd om hur hög andel mättat fett som bör finnas i vår mat. Därför rekommenderar vi förskolan att servera lättmjölk och nyckelhålsmärkt matfett.

I Huddinge anpassar vi menyerna så att måltiderna ska ha en bra sammansättning och mindre av sockerrika produkter. Däremot kan rätter som till exempel gröt, pannkakor och köttbullar ha sylt eller ketchup som tillbehör.

Hållbar utveckling

Det pågår ett aktivt arbete på olika plan i Huddinge kommun för en hållbar utveckling av vårt samhälle och ett ekosystem i balans. År 2019 låg förskolornas inköp av ekologiska livsmedel på 46 procent av de totala livsmedelsinköpen. 

Vi jobbar aktivt med att minska matsvinnet och försöker att inte slänga mat i onödan, både i köket och bland barnen på avdelningarna.

Har du frågor?

För dig som vill läsa mer om hur vi jobbar med måltider i Huddinge kommun:

Måltiderna i förskolan i Huddinge kommun

Prata med kökspersonalen på din förskola om du har frågor angående förskolans mat eller de rutiner som finns för specialkost.

Uppdaterad 30 september 2020

Var informationen till din hjälp?