Maten i förskolan

Vi serverar mat till cirka 5 000 barn varje dag i våra kommunala förskolor. Kockarna lagar så mycket mat som möjligt från grunden och utgår från Livsmedelsverkets riktlinjer ”Bra måltider i förskolan”. Barnen serveras frukost, lunch och mellanmål.

Bra måltider i förskolan

Förskolans meny

I kommunen finns en gemensam meny för förskolan, men variationer kan förekomma på vissa förskolor. Nedan ser du menyn eller ladda ner appen Skolmaten för att se vad som serveras på ditt barns förskola.

Matsedel för förskola och pedagogisk omsorg

Om ditt barn behöver specialkost

Barnen kan få specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl.

  • Vid etiska eller kulturella skäl, till exempel vegetarisk mat, ska du prata med förskolechefen.
  • Vid medicinska skäl, till exempel en livsmedelsallergi eller intolerans, måste du styrka skälen genom att lämna in ett läkarintyg tillsammans med ett intyg för specialkost till chefen för förskolan. 

Intyg för specialkost av medicinska skäl

Vårt förhållningssätt kring fett och socker

I Huddinge följer vi Livsmedelsverkets råd om hur hög andel mättat fett som får förekomma i vår mat. Därför rekommenderas förskolan att servera lättmjölk och smörgåsmargarin med en fetthalt på 70 procent. Smörgåsmargarin har en bättre fettsammansättning än Bregott och smör, sett till mättat och fleromättat fett.

Vi anpassar menyerna så att måltiderna ska innehålla så lite socker som möjligt. Däremot kan rätter som till exempel pannkakor och blodpudding ha sylt som tillbehör.

Hållbar utveckling

Det pågår ett aktivt arbete på olika plan i Huddinge kommun för en hållbar utveckling av vårt samhälle och ett ekosystem i balans. År 2017 låg förskolornas inköp av ekologiska livsmedel på 51 procent av de totala livsmedelsinköpen. 

Barnen får fisk i förskolan minst en gång i veckan och så långt det är möjligt är fisken MSC-märkt (Marine Stewardship Council, som står för ett ansvarsfullt fiske). 

Säker livsmedelshantering

Måltiderna i förskolan ska serveras på ett säkert sätt både ur ett hygieniskt perspektiv och för de barn som får specialkost. Varje förskola har ett system med rutiner som säkerställer livsmedelslagens krav på säker mat.

Har du frågor?

För dig som vill läsa mer om hur vi jobbar med måltider i Huddinge kommun:

Måltiderna i förskolan i Huddinge kommun

Prata med kökspersonalen i din förskola om du har frågor angående förskolans mat eller de rutiner som finns för specialkost.

Uppdaterad 24 augusti 2018

Var informationen till din hjälp?