Champinjonen

Familjedaghemmet Champinjonen är ett fristående familjedaghem och bedrivs som enskild verksamhet i det egna hemmet, med en liten grupp på 5-7 barn.

Jag lägger fokus på det individuella barnets utvecklingsbehov. Eftersom jag bedriver verksamheten i hemmiljö med en liten barngrupp, får varje barn en unik möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar och att arbeta i sin egen takt.

Familjedaghemmets vision:
Alla barn som lämnar familjedaghemmet skall känna sig trygga, harmoniska och ha god självkänsla samt visa empati för andra.

Om verksamheten

Jag som driver Familjedaghemmet Champinjonen är utbildad barnskötare och har dessutom gått olika kurser i Montessoripedagogik. Jag är intresserad av att arbeta med barn och deras utveckling, natur, kultur, dans och musik. Jag har även en kolonilott där jag odlar bär och grönsaker som vi tillsammans skördar på hösten, detta ger barnen tillfälle att följa odlingens gång från frö till skörd.

Familjedaghemmet finns i ett trevligt flerbostadshus, granne med Rådsparken och nära till bra kommunikationer, naturområden och en mängd andra lekparker.

Måltiderna är hemlagade och följer kommunens matsedel för förskolan.

Samarbete sker även med andra enskilda familjedaghem.

Vikariesystem finns att tillgå vid sjukdom, vård av barn, semester eller annan ledighet.

Så här arbetar jag 

Jag delar ut övergripande terminsplanering inför varje ny termin. Föräldrarna får återkommande månadsinformation med kommande aktiviteter.

Jag arbetar med fasta aktiviteter vissa dagar i veckan. De varierar efter årstid och kan till exempel vara skogsutflykter, skridskoåkning och biblioteksbesök.

Stor del av verksamheten bedrivs utomhus för att bygga upp ett bra immunförsvar och minska infektionsrisken samt träna upp en bra grov och fin motorik.

” Det finns inget dåligt väder, bara fel kläder.”

Jag fotograferar och dokumenterar verksamheten. Alla barn har egna pärmar där de kan gå tillbaka och minnas vad vi gjort och följa sin egen utveckling.

Språk, matematik och naturkunskapsinlärning ingår som en naturlig del av dagens olika aktiviteter, upplevelser, sånger och sagor.

Vi besöker även olika teaterföreställningar, museer och andra begivenheter under terminens gång.

Föräldrasamverkan

Jag för daglig dialog med föräldrar vid lämning och hämtning. Då jag som pedagog arbetar ensam ger jag all information direkt vad gäller barnets utveckling, aktiviteter och händelser under dagen.

I övrigt:

  • Inskolning sker i samråd med föräldrar och utefter barnets behov.
  • Drop in-fika.
  • Föräldramöte en gång per termin.
  • Utvecklingssamtal en gång per termin.
  • Gemensamt julpyssel.
  • Jul- och påsklunch samt våffelfika på våffeldagen.
  • Gemensam höst- och våravslutning för barn och föräldrar.

Öppettider

Jag anpassar mina öppettider utifrån barnens vistelsetid, inom tidsintervallet 06.30–18.00. Två dagar per termin är familjedaghemmet stängt för fortbildning.

Kontakt

Uppdaterad 2 oktober 2017

Var informationen till din hjälp?