Maten i skolan

Vi serverar mat till cirka 12 800 elever varje dag i våra kommunala skolor. Skolköken lagar så mycket mat som möjligt från grunden och utgår från Livsmedelsverkets riktlinjer "Nationella riktlinjer för måltider i skolan".  

Nationella riktlinjer för måltider i skolan

Skolans meny

I kommunen finns en gemensam meny för skolorna, men variationer kan förekomma på vissa skolor. Eleverna kan välja ett vegetariskt alternativ till ordinarie skollunch på flera skolor. Du kan se menyn genom att ladda ner appen Skolmaten eller gå in på webben Skolmaten för att se vad som serveras på din skola. 

Matsedel för grundskolan

Om en elev behöver specialkost eller alternativ måltid

Eleverna kan få specialkost eller alternativ måltid av medicinska, etiska eller kulturella skäl. 

  • Vid etiska eller kulturella skäl, till exempel vegetarisk mat, ska du prata med skolrestaurangchefen.
  • Vid medicinska skäl, till exempel en livsmedelsallergi eller intolerans, måste du styrka skälen genom att lämna in ett läkarintyg tillsammans med ett intyg för specialkost till skolan.

Intyg för specialkost

Säker livsmedelshantering

Måltiderna i skolan ska serveras på ett säkert sätt både ur ett hygieniskt perspektiv och för de elever som får specialkost. Varje skolrestaurang har ett system som säkerställer livsmedelslagens krav på säker mat.

Nötter, mandel, jordnötter och sesam får inte förekomma på skolan

Nötter, mandel, jordnötter och sesam får inte förekomma på skolan eller hanteras i våra kök eftersom de kan ge allvarliga reaktioner i små mängder. Det är viktigt att vårdnadshavaren följer rutinen och fyller i Intyg för specialkost av medicinska skäl vid allergi mot dessa livsmedel.

Näringsriktiga måltider

Med dagens svenska kostvanor får vi i oss ganska lagom med fett totalt sett, men för mycket av det mättade fettet och för lite av det fleromättade fettet. I Huddinge följer vi Livsmedelsverkets råd om hur hög andel mättat fett som bör finnas i vår mat. Därför rekommenderar vi skolan att servera lättmjölk och nyckelhålsmärkt matfett.

I Huddinge anpassar vi menyerna så att måltiderna ska ha en bra sammansättning och mindre av sockerrika produkter. Däremot kan rätter som till exempel pannkakor och köttbullar ha sylt eller ketchup som tillbehör.

Hållbar utveckling

Det pågår ett aktivt arbete på olika plan i Huddinge kommun för en hållbar utveckling av vårt samhälle och ett ekosystem i balans. År 2019 låg grundskolornas inköp av ekologiska livsmedel på 36 procent av de totala livsmedelsinköpen. 

Vi jobbar aktivt med att minska matsvinnet och försöker att inte slänga mat i onödan, både i köket och bland eleverna.

Information om skolmjölkstöd

EU ger stöd till förskolor, skolor och gymnasium som serverar barn och elever mjölk. Stöd lämnas för konsumtionsmjölk och laktosfri konsumtionsmjölk. I Huddinge kommun ansöker alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor om skolmjölkstöd.

EU-flaggan med text till, om att EU är med och finansierar skolmjölken.

Har du frågor?

För dig som vill läsa mer om skolmåltiderna i Huddinge kommun:

Skolmåltiderna i Huddinge kommun

Kontakta din skolrestaurang om du vill veta mer eller har frågor om maten på din skola.  

Uppdaterad 9 december 2021

Var informationen till din hjälp?