Maten i skolan

Vi serverar mat till cirka 12 500 elever varje dag i våra kommunala skolor. Skolköken lagar så mycket mat som möjligt från grunden och utgår från Livsmedelsverkets riktlinjer "Bra måltider i skolan".  

Bra måltider i skolan

Eleverna kan välja ett vegetariskt alternativ  till ordinarie skollunch på de skolor som har högstadium.

Skolans meny

I kommunen finns en gemensam meny för skolorna, men variationer kan förekomma på vissa skolor. Du kan se menyn genom att ladda ner appen Skolmaten eller gå in på webben Skolmaten för att se vad som serveras på din skola. 

Matsedel för grundskolan

Om en elev behöver specialkost

Eleverna kan få specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl. 

  • Vid etiska eller kulturella skäl, till exempel vegetarisk mat, ska du prata med skolrestaurangchefen.
  • Vid medicinska skäl, till exempel en livsmedelsallergi eller intolerans, måste du styrka skälen genom att lämna in ett läkarintyg tillsammans med ett intyg för specialkost till skolan.

Intyg för specialkost

Vårt förhållningssätt kring fett och socker

I Huddinge följer vi Livsmedelsverkets råd om hur hög andel mättat fett som får förekomma i vår mat. Med dagens svenska kostvanor får vi i oss ganska lagom med fett totalt sett, men för mycket av det mättade fettet och för lite av det fleromättade fettet. Därför rekommenderar vi skolan att servera lättmjölk och smörgåsmargarin.

Vi anpassar menyerna så att måltiderna ska innehålla så lite socker som möjligt. Däremot kan rätter som till exempel pannkakor och blodpudding ha sylt som tillbehör.

Hållbar utveckling

Det pågår ett aktivt arbete på olika plan i Huddinge kommun för en hållbar utveckling av vårt samhälle och ett ekosystem i balans. År 2017 låg grundskolornas inköp av ekologiska livsmedel på 43,4 procent av de totala livsmedelsinköpen. 

Vi jobbar aktivt med att minska matsvinnet och försöker att inte slänga mat i onödan, både i köket och bland eleverna.

Säker livsmedelshantering

Måltiderna i skolan ska serveras på ett säkert sätt både ur ett hygieniskt perspektiv och för de elever som får specialkost. Varje skolrestaurang har ett system som säkerställer livsmedelslagens krav på säker mat.

Har du frågor?

För dig som vill läsa mer om skolmåltiderna i Huddinge kommun:

Skolmåltiderna i Huddinge kommun

Kontakta din skolrestaurang om du vill veta mer eller har frågor om maten på din skola.  

 

Uppdaterad 16 november 2018

Var informationen till din hjälp?