Byte till skola med högre årskurser

1. Vem ska söka?

Om ditt barn går på en skola som inte erbjuder undervisning upp till årskurs 9 behöver du söka ny skola till barnet. Beroende på vilka årskurser den nuvarande skolan erbjuder kan det handla om ett byte inför årskurs 2, 3, 4, 5, 6 eller 7.

Ansökningsperioden för skolstart hösten 2019 är 9 januari till och med 28 februari.


2. Jämför skolor

Information om de olika skolorna hittar du under Grundskolor. Jämför gärna de olika skolorna innan du lämnar in ditt önskemål, med hjälp av tjänsten Jämför grundskolor


3. Ansök 9 januari-28 februari

E-tjänst 

Du ansöker om skola via vår e-tjänst. För att kunna använda den behöver du ha e-legitimation, som du kan skaffa via din bank.

Om du inte har någon e-legitimation kontaktar du Servicecenter, så hjälper de dig. 

Bekräfta gjord ansökan

I de fall vårdnadshavarna bor på olika adresser behöver båda bekräfta skolansökan. Den ansökan som har gjorts av ena vårdnadshavaren godkänns eller avböjs av den andra vårdnadshavaren 

Elevens adress påverkar placeringen

Kommunen använder den adress som eleven är folkbokförd på när relativ närhet beräknas i skolplaceringsarbetet.

Meddela oss om du söker plats på en fristående skola eller skola utanför kommunen

Vill du att ditt barn ska gå i en fristående skola i eller utanför Huddinge kommun, eller i en kommunal skola i en annan kommun, kontaktar du själv den skola eller kommun du vill söka till.

Det är viktigt att grundskoleavdelningen får veta om du gör en sådan ansökan så att de kan  göra en korrekt fördelning av  platser till Huddinges kommunala skolor. I e-tjänsten ser du hur du informerar detta.

Det är friskolan eller kommunen du söker till som avgör om de kan ta emot ditt barn. De måste också acceptera den ekonomiska ersättning, grund- och tilläggsbelopp, som Huddinge betalar.


4. Om du har missat ansökningstiden

Du som har missat att söka skola till ditt barn senast den 14:e februari kan skicka in en ansökningsblankett i efterhand. De ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdag kommer dock inte med i den första processen att matcha önskemål med antal platser på skolorna.

Ansökan om skolplacering när eleven behöver byta skola till högre årskurser


Uppdaterad 26 november 2018

Var informationen till din hjälp?