Önskemål om att byta skola
Det kan finnas olika anledningar till att du vill att ditt barn ska byta skola, och du kan när som helst under läsåret ansöka om en placering i en annan skola. Detta gäller för barn som är folkbokförda i Huddinge kommun.
Tänk på att de flesta skolor i Huddinge är fullbelagda och att det därför kan vara svårt att få en annan plats.
Så ansöker du
Du ansöker om att byta skola i kommunens e-tjänst.
E-tjänst för att ansöka om att byta skola
Du kan också ansöka genom att fylla i och skicka in blanketten nedan.
Blankett Ansökan om förskoleklass, grundskola och fritidshem i Huddinge kommun
Blanketten skickas till:
Huddinge kommun
Barn- och utbildningsförvaltningen
141 85 Huddinge
Skolbyte under 2022
Har du inte beviljats skolbyte i samband med starten av det nya läsåret och fortfarande önskar byta kommer din ansökan att stå kvar och behandlas i anslutning till höstlovet.
Har du inte ansökt om byte och önskar detta måste din ansökan vara inskickad senast den 30 september.
Om du inte längre önskar genomföra skolbyte är det viktigt att du så snart som möjligt informerar Huddinge kommun om detta i e-tjänsten Tacka nej till kommunal skolplacering i Huddinge kommun.
Frågor och svar om skolbyte
Vi hanterar skolbytesansökningar löpande, men har tre fasta skolbytesperioder då vi gör en mer omfattande genomgång av alla inkomna ansökningar. Om ditt barn beviljas byte av skola kommer du att bli kontaktad.
Fasta skolbytesperioder
Skolbyte inför höstterminen
Ansökan om skolbyte ska skickas in senast 31 mars. Om skolbytet beviljas skickas besked ut under våren, och eleven får börja i sin nya skola till höstterminen.
Skolbyte inför vårterminen
Ansökan om skolbyte ska skickas in senast 15 november. Om skolbytet beviljas skickas besked ut under hösten och eleven får börja i sin nya skola till vårterminen.
Skolbyte under höstterminen
Ansökan om skolbyte ska skickas in senast 30 september. Om skolbytet beviljas skickas besked ut innan höstlovet, och eleven får börja i sin nya skola direkt efter höstlovet.
Efter att vi har mottagit din ansökan om skolbyte får du en bekräftelse hemskickad. Därefter blir du endast kontaktad om din skolbytesansökan beviljats. Har du inte blivit kontaktad av den skola du önskar byta till så har ditt barn alltså inte fått en placering. Skulle situationen förändras och ditt barn får en plats så kommer du att bli kontaktad.
Om din ansökan inte har beviljats kommer du få ett avslagsbeslut hemskickat innan läsårets slut. Från och med då är din ansökan ej längre giltig och du behöver skicka in en ny ansökan för kommande läsår.
När din/er ansökan är komplett och signerad kommer ert önskemål att finnas tillgängligt för handläggarna som arbetar med skolplaceringar.
Barn- och utbildningsförvaltningen ser över inkomna önskemål och möjligheterna till byte av skola vid ett antal tillfällen per läsår. Byte kommer att genomföras om det finns eller uppstår plats på den skola och i den årskurs din ansökan avser.
En ansökan avser alltid en plats i en viss årskurs under ett visst läsår. För elever som redan har plats på någon av Huddinges skolor, och alltså vill byta skola, är det viktigt att förstå att ett nytt önskemål om skola samtidigt innebär att man avstår platsen på sin befintliga skola och att en annan elev kan komma att få den platsen.
Skolbytesansökningar som inte kunnat beviljas direkt sparas och tas fram igen vid senare tillfälle, så länge det läsår som ansökan avser fortfarande är aktuellt. En omplacering av eleven kan alltså fortfarande komma att genomföras om det uppstår plats vid senare tillfälle. Här är det alltid den senast inkomna ansökan som anses vara aktuell och den förvaltningen går efter.
Om du av någon anledning inte längre vill byta skola är det därför viktigt att du skyndsamt meddelar att du vill ta bort din ansökan till placeringBUF@huddinge.se. Detta gäller även om du inte fått något meddelande från förvaltningen i ditt ärende. Om du som vårdnadshavare inte har meddelat förvaltningen att ansökan dras tillbaka så anses ansökan fortfarande vara giltig, det vill säga, bytet kan komma att genomföras om det uppstår plats och er nuvarande plats ställas till någon annans förfogande.
Om din skolbytesansökan beviljas så kommer du att bli kontaktad av kommunen eller skolan.
Om det är fler sökande än vad det finns platser gör vi ett urval utifrån principen om relativ närhet.
Det innebär att vi jämför elevens avstånd från hemmet till den önskade skolan med avståndet till den närmaste alternativa kommunala skolan. Skillnaden utgör den relativa närheten, och detta värde jämförs med den relativa närheten för andra elever som har sökt till samma skola. Den elev som har längst relativa avstånd till den alternativa skolan har rätt till platsen på önskad skola.
Observera att, när det gäller skolbyte, så är den närmaste alternativa skolan inte nödvändigtvis den skola som eleven går på i dagsläget. Mätningen görs alltså mellan den skola eleven vill byta till och den kommunala skola som ligger närmast hemmet.
Mer information om relativ närhet
Nej. Om ni är folkbokförda på olika adresser så krävs bådas underskrift för att ansökan ska gälla.
Om du inte har fått plats på den kommunala skola i Huddinge som du har önskat, så kan du ansöka om placering på en annan kommunal skola. Du behöver då skicka in en ny ansökan i e-tjänsten Söka skola.
Uppdaterad 14 december 2021
Tack för att du återkopplar till oss!