Söka skola till förskoleklass och årskurs 1

1. Vem ska söka?

Riksdagen har beslutat att det ska bli obligatoriskt för alla sexåringar att gå i förskoleklass från och med höstterminen 2018. Har du ett barn som fyller sex år under 2018 ska du därför ansöka om skolplats till barnet.

Du som har ett barn som fyller sju år 2018, och som inte har gått i förskoleklass, ska ansöka till årskurs 1.


2. Jämför skolor

I början av januari får du en informationsfolder med posten, om hur du söker till förskoleklass och årskurs 1. Där kan du också läsa vilka datum i januari-februari som skolorna har sina informationsmöten/öppna hus då de presenterar sin verksamhet.

Information om de olika skolorna hittar du under Grundskolor. Jämför gärna de olika skolorna innan du lämnar in ditt önskemål, med hjälp av tjänsten Jämför grundskolor

När du ansöker om plats i förskoleklass eller årskurs 1, ska du rangordna de skolor du vill att ditt barn ska söka till.


3. Ansök 9 januari-14 februari

E-tjänst 

Du ansöker om skola till förskoleklass och årskurs 1 på webben, via vår e-tjänst. För att kunna använda den behöver du ha e-legitimation, som du kan skaffa via din internetbank eller Telia.

Om du inte har någon e-legitimation kontaktar du Servicecenter, så hjälper de dig. Du kan till exempel få hjälp med att göra din ansökan på en blankett.

Bekräfta gjord ansökan

I de fall vårdnadshavarna bor på olika adresser behöver båda bekräfta skolansökan. Den ansökan som har gjorts av ena vårdnadshavaren godkänns eller avböjs av den andra vårdnadshavaren 

Barnets adress påverkar placeringen

Kommunen använder den adress som barnet är folkbokförd på när relativ närhet beräknas i skolplaceringsarbetet.

Meddela oss om du söker plats på en fristående skola eller skola utanför kommunen

Vill du att ditt barn ska gå i en fristående skola i eller utanför Huddinge kommun, eller i en kommunal skola i en annan kommun, kontaktar du själv den skola eller kommun du vill söka till.

Det är viktigt att grundskoleavdelningen får veta om du gör en sådan ansökan så att de kan  göra en korrekt fördelning av  platser till Huddinges kommunala skolor. I e-tjänsten ser du hur du informerar detta.

Det är friskolan eller kommunen du söker till som avgör om de kan ta emot ditt barn. De måste också acceptera den ekonomiska ersättning, grund- och tilläggsbelopp, som Huddinge betalar.


4. Om du har missat ansökningstiden

Du som har missat att söka skola till ditt barn senast den 14:e februari kan skicka in en ansökningsblankett i efterhand. De ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdag kommer dock inte med i den första processen att matcha önskemål med antal platser på skolorna.

Ansök om plats i förskoleklass eller årskurs 1 via blankett


Grundskoleavdelningen

Telefontider till grundskolans handläggare: Måndag-fredag: kl. 10.00-11.00 och kl. 13.30-14.30

Telefon: Servicecenter: 08-535 300 00

E-post: grundskoleavdelningen@huddinge.se

Uppdaterad 9 april 2018

Var informationen till din hjälp?