Söka skola till förskoleklass och årskurs 1

1. Vem ska söka?

Riksdagen har beslutat att förskoleklass ska bli obligatoriskt från och med höstterminen 2018. Har du ett barn som fyller sex år under 2018 ska du därför ansöka om skolplats till barnet.

Du som har ett barn som fyller sju år 2018, och som inte har gått i förskoleklass, ska ansöka till årskurs 1.


2. Jämför skolor

I början av januari kommer du att få en informationsfolder med posten, om hur du söker till förskoleklass och årskurs 1. Där kan du också läsa vilka datum i januari-februari som skolorna har sina informationsmöten/öppna hus då de presenterar sin verksamhet.

Information om de olika skolorna hittar du under Grundskolor. Jämför gärna de olika skolorna innan du lämnar in ditt önskemål, med hjälp av tjänsten Jämför grundskolor

När du ansöker om plats i förskoleklass eller årskurs 1, ska du rangordna de skolor du vill att ditt barn ska söka till.


3. Ansök 9 januari-14 februari

E-tjänst 

Du ansöker om skola till förskoleklass och årskurs 1 på webben, via vår e-tjänst. För att kunna använda den behöver du ha e-legitimation, som du kan skaffa via din internetbank eller Telia.

Om du inte har någon e-legitimation kontaktar du Servicecenter , så hjälper de dig. Du kan till exempel få hjälp med att göra din ansökan på en blankett.

Länk till ansökningswebben kommer du att hitta här. Den kommer att vara öppen 9 januari-14 februari 2018.

Bekräfta gjord ansökan

I de fall vårdnadshavarna bor på olika adresser behöver båda bekräfta skolansökan. Den ansökan som har gjorts av ena vårdnadshavaren godkänns eller avböjs av den andra vårdnadshavaren 

Barnets adress påverkar placeringen

Observera att det är adressen som barnet är folkbokförd på den 14 februari (sista ansökningsdag) som tas med i beräkningen av relativ närhet.

Meddela oss om du söker plats på en fristående skola eller skola utanför kommunen

Det är viktigt att grundskoleavdelningen får veta om du ska söka till en fristående skola eller en skola i en annan kommun, så att planeringen av platserna på Huddinges kommunala skolor blir korrekt. Ange därför i  e-tjänsten om du har gjort en sådan ansökan.

Om du söker plats i en fristående skola i eller utanför Huddinge kommun, eller en kommunal skola i en annan kommun, är det den skolan som avgör om de kan ta emot ditt barn. Den mottagande skolan måste också acceptera den ekonomiska ersättning, grund- och tilläggsbelopp, som Huddinge betalar.

Om du inte gör någon ansökan

Gör du inte någon skolansökan för ditt barn kommer kommunen att placera barnet på någon av de skolor i kommunen som har plats. 


Grundskoleavdelningen

Telefontider till grundskolans handläggare: Måndag-fredag: kl. 10.00-11.00 och kl. 13.30-14.30

Telefon: Servicecenter: 08-535 300 00

E-post: grundskoleavdelningen@huddinge.se

Uppdaterad 20 november 2017

Var informationen till din hjälp?