Grundläggande vuxenutbildning

Det här är grundläggande vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning, grundvux, är till för dig som saknar kunskaper som vanligtvis uppnås i grundskolan. Efter utbildningen kan du fortsätta dina studier på gymnasial nivå.

Hos oss kan du läsa följande grundläggande kurser:

  • svenska som andraspråk
  • engelska
  • matematik

All undervisning bedrivs i våra lokaler på Patron Pehrs väg 6-8 i Huddinge.


Hur påverkar covid-19 undervisningen?

På grund av covid-19 bedrivs all undervisning på distans. Det betyder att kurser som skulle gått i klassrum nu ges i digital form istället. Du träffar din lärare och andra elever digitalt på videosamtal istället för i klassrummet.

Distanskurser sker helt digitalt med ett antal obligatoriska träffar per kurs. Du träffar din lärare mindre, och måste själv ta ansvar för dina studier.


Vem får läsa på grundvux?

För att läsa på grundvux ska du:

  • Vara folkbokförd/skriven i Huddinge kommun eller ha tillstånd från din hemkommun.
  • Sakna betyg från grundskola

Du kan börja läsa från och med juli månad det år du fyller 20 år.


Att studera på Komvux

En film från Skolverket om att studera svenska som andraspråk på komvux.


Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk på grundläggande nivå består av fyra olika delkurser.

Varje delkurs är på 10 veckor. Du kan välja att läsa på dagtid i klassrum eller helt på distans.

Efter varje avslutad delkurs får du ett delkursbetyg. När du har läst den sista delkursen i svenska som andraspråk får du ett ämnesbetyg som motsvarar årskurs 9.


Engelska

Engelska på grundläggande nivå består av fyra olika delkurser. Har du inte studerat hos oss tidigare blir du kallad till ett nivåtest. Du gör testet för att vi ska kunna placera dig på rätt delkurs/nivå.

Varje delkurs är på 10 veckor. Du kan välja att läsa på dagtid i klassrum eller på distans med två obligatoriska träffar i veckan (en träff sker i skolan och en via digital plattform).

Efter varje avslutad delkurs får du ett delkursbetyg. När du har läst den sista delkursen i engelska får du ett ämnesbetyg som motsvarar årskurs 9.


Matematik

Matematik på grundläggande nivå består av fyra olika delkurser. Har du inte studerat hos oss tidigare blir du kallad till ett nivåtest. Du gör testet för att vi ska kunna placera dig på rätt delkurs/nivå.

Varje delkurs är på 10 veckor. Du kan välja att läsa på dagtid i klassrum eller helt på distans. 

Efter varje avslutad delkurs får du ett delkursbetyg. När du har läst den sista delkursen i matematik får du ett ämnesbetyg som motsvarar årskurs 9.


SKY - Svenska för kvinnor med fokus på yrkesutbildning

Vux Huddinges projekt SKY riktar sig till kvinnor med kort utbildningsbakgrund som vill lära sig svenska och samtidigt förbereda sig för en yrkesutbildning och ett arbete.

När du läser på SKY studerar du svenska som andraspråk och dataorientering men du får även kunskaper om arbetslivet och det svenska samhället.

Undervisningen är anpassad efter just dig och dina behov. Vi har små studiegrupper där du läser i din egen studietakt. Under kursens gång gör vi studiebesök på olika yrkesutbildningar och arbetsplatser för att du ska få kunskap om arbetslivet och kontakt med samhällslivet.

Förra året besökte vi bland annat förskolor, äldreboenden och skolkök. Vi gjorde även studiebesök på undersköterskeutbildningen och barnskötarutbildningen.

Kort film om att studera på SKY

Vad tycker några av våra tidigare elever om att studera på SKY?

Så här ansöker du:

Gå in på vår webbansökan och ansök till skola Grundvux och kursen svenska som andraspråk.

Du kommer att få en kallelse till kursstart och första dagen anmäler du ditt intresse till SKY-kursen.

Till webbansökan

Du kan besöka Vux Huddinges reception på Patron Pehrs väg 6, våning 2, för att få hjälp med din ansökan.


Uppdaterad 29 mars 2021

Var informationen till din hjälp?