Maten i förskola och skola

Maten i skolan ska vara god och näringsrik och ge elever den energi som behövs för att koncentrera sig och lära under skoldagen.

I skolköken i Huddinge lagas så mycket mat som möjligt från grunden. Maten lagas utifrån Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider i skolan.

 Nationella riktlinjer för måltider i skolan

Menyer i skolan

De kommunala förskolorna och skolorna har en gemensam meny, men variationer kan förekomma. Här hittar du de gemensamma menyerna. På skolmaten.se som finns för webb och app kan du se vad som serveras på din skola. 

Skolmaten för webb och app

Skolmaten i App store (Iphone)

Skolmaten i Google play (Android)

skolmaten.se

Lämna intyg om specialkost

Barn och elever kan få specialkost eller en alternativ måltid av medicinska, etiska eller kulturella skäl.

  • Vid etiska eller kulturella skäl ska du prata med skolan, som till exempel vid önskemål om vegetarisk mat. 
  • Vid medicinska skäl måste du styrka skälen med ett läkarintyg och ett intyg om specialkost som du lämnar till skolan. Livsmedelsallergi eller intolerans är exempel på medicinska skäl. 

Intyg om specialkost av medicinska skäl

Säker mat 

Måltiderna i skolan ska serveras på ett säkert sätt. Det gäller både med tanke på hygien och för de barn som får specialkost. Varje skola har ett system med rutiner som ska säkra att livsmedelslagens krav på säker mat följs.

Inga nötter, mandel, jordnötter eller sesam i skolan

Nötter, mandel, jordnötter och sesam får inte serveras i våra skolor eller hanteras i våra kök eftersom de kan ge allvarliga reaktioner i små mängder.

Näringsriktig mat

Med dagens svenska kostvanor får vi i oss ganska lagom med fett totalt,  men för mycket av det mättade fettet och för lite av det fleromättade fettet. Därför rekommenderar vi skolorna att servera lättmjölk och nyckelhålsmärkt matfett. 

Bra sammansatt kost och mindre socker

Vi anpassar menyerna så att måltiderna ska ha en bra sammansättning och mindre av sockerrika produkter. Däremot kan rätter som gröt, pannkakor och köttbullar serveras med sylt eller ketchup som tillbehör.

Hållbar utveckling

I kommunen pågår ett aktivt arbete för en hållbar utveckling av vårt samhälle och för att minska livsmedlens påverkan på miljö och klimat:

  • I Huddinge kommun jobbar vi mot att nå ett ekomål på 50 procent ekologiska livsmedel. 
  • Vi jobbar aktivt med att minska matsvinnet och försöker att inte slänga mat i onödan, både i köket och bland barn och elever. 

EU-stöd för mjölk i skolan

EU-logga med texten: Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruksstöd.

EU ger stöd till förskolor, skolor och gymnasier som serverar barn och elever mjölk till maten. 

I Huddinge kommun ansöker alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor om skolmjölkstöd.

Mer om måltiderna i Huddinge kommun

För dig som vill veta mer om hur vi jobbar med måltider i Huddinge kommun:

Måltiderna i förskolan i Huddinge kommun

Skolmåltider i Huddinge kommun

Prata med kökspersonalen på din förskola eller skola om du har frågor om skolans  mat eller rutiner  för specialkost.

Uppdaterad 11 augusti 2022

Var informationen till din hjälp?