Ärengunns park

Intill ett spännande fornminne och lummig naturmark ligger lekplatsen Ärengunns park i Glömsta.

Klätterställning i Ärengunns park.

Lekplatsen

Ärengunns park är en lekplats för barn i olika åldrar och en mötesplats i området. Temat för lekplatsen är ”natur möter trädgård”.

På lekplatsen kan yngre barn bekanta sig med den stora humlan, åka rutschkana och leka i sandådan. Här finns också gungor, ett lekhus och en bil av trä att köra. Naturleken består av stock och sten och uppmuntrar till fri lek.

På andra sidan kullen finns en större klätterställning med rep och hängmatta för de lite äldre barnen. På gräsytan intill kan barn och vuxna samlas för en picknick eller spontana lekar.

Fornminnet

Glömsta-Kästa-Vista fornstig passerar lekplatsen och Glömsta gravfält som ligger intill. Namnet Glömsta antas betyda Glumes ställe. Här intill bodde antagligen Glume, Ärengunn och Sverker under järnåldern. Ärengunn och Sverker hör till våra äldsta kända invånare i Huddinge kommun.

Gravfältet är cirka 70 gånger 45 meter och har tolv synliga vikingagravar i form av fyra högar och åtta stensättningar. Gravhögarna är omkring sju till nio meter i diameter.

Den största stensättningen är 14 meter i diameter och övriga ungefär fem till sex meter i diameter. De är inte så höga och har dessutom fått jord och växtdelar över sig under årens lopp, så de kan vara svåra att upptäcka.

I området finns också en terrassering som är 30 meter lång och 13 meter bred. På gravfältet finns fem gamla lindar planterade.

Tillgänglighetsanpassning

Lekplatsen är delvis tillgänglighetsanpassad. Den naturliga terrängen gör att det finns höjdskillnader i området.

Vägen till lekplatsen är med underlag av asfalt och stenmjöl. Lekytorna har barkflis och sand som markmaterial. På dessa ytor är tillgängligheten begränsad. Lekytorna kan vara svåra att nå eftersom de är omgivna av sarger.

Hitta hit

Lekplatsen ligger på Regnbågsvägen 6 samt Sverkersvägen 6 i Glömsta.

Kollektivtrafik

Närmsta hållplats Gustav Adolfsvägen ligger cirka 350 meter från parken. Där stannar buss 172 Norsborg-Skarpnäck.

Parkering

Parkeringsmöjligheterna i området är begränsade med viss möjlighet till parkering längs gatorna i närområdet. Det är därför rekommenderat att ta sig till parken via gång, cykel eller kollektivtrafik.

Lekplatsen har en cykelparkering.

Uppdaterad 14 september 2023

Var informationen till din hjälp?