Härbreparken

Valleby, staden där LasseMajas Detektivbyrå löser mysterier, är lekplats i Härbreparken i Skogås.

Husen från Valleby och besökare i Härbreparken.

Lekplatsen har byggts för bara just den här platsen och är på så sätt unik. Den är byggd av Lekplatsbolaget och är baserad på böckerna om LasseMajas Detektivbyrå som är skrivna av Martin Widmark och illustruerade av Helena Willis.

Härbreparken ligger i ett grönområde i Skogås, söder om Storvretsvägen och intill ett lägenhetsområde. 

Parken

Härbreparken är Huddinges eget Valleby. Här kan du besöka husen som beskrivs i böckerna. Det finns bland annat en korvkiosk, guldaffär, kafé, optiker, djuraffär, polisstation, hotell, byggbod, lastkran, en fyr, bil med husvagn och en båt. Det är i båten som LasseMajas detektivbyrå huserar.

Runt om miniatyrhusen finns rosplanteringar och intill parken finns en öppen gräsyta som passar för exempelvis picknick.

Lekplatsen

Utöver miniatyrhusen finns fler möjligheter till både lek och sport. På lekplatsen finns klätternät, gungor, sandlåda och en fotbollsplan.

Tillgänglighetsanpassning

Underlaget i parken är plant och det finns möjlighet att ta sig fram med exempelvis rullstol eller barnvagn. Lekplatsen är inte lika tillgänglighetsanpassad. Vissa av husen är inte på markplan utan kräver att man tar sig upp för en trappa.

Hitta hit

Parken och lekplatsen ligger på Härbrevägen 2 i Skogås.

Kollektivtrafik

Skogås pendeltågstation ligger cirka 500 meter från parken.

Buss 742 Huddinge sjukhus–Drevviksstrand och buss 830 Farsta centrum–Handens station trafikerar Storvretsvägen och stannar vid hållplats Studievägen.

Från Studievägen är det sedan cirka 150 meter till Härbreparken.

Parkering

Parkeringsmöjligheterna i området är begränsade. Det finns viss möjlighet till parkering längs Härbrevägen. Det går även att parkera på Nytorp mosses IP:s parkering och sedan promenera till Härbreparken via gångvägen och under tåg/vägtunneln.

Uppdaterad 13 september 2023

Var informationen till din hjälp?