Allemansrätten i Huddinge kommun

I Sverige har alla rätt att vara i naturen. Vi kallar det allemansrätten. Den här rättigheten finns inte i alla länder. Den ger oss som bor och vistas i Huddinge en stor frihet – och samtidigt ett ansvar för att vårda naturen. Vi ska inte störa - inte förstöra. Här får du enkelt koll på reglerna.

Naturreservatet Paradiset i Huddinge kommun - klippa, träd och en sjö.

Friheten i allemansrätten är stor. Men den kräver också ett ansvar. Vi får inte skada natur och djur. Vi måste visa respekt för markägare och andra människor ute i naturen.

Allemansrätten kan sammanfattas med orden ”inte störa, inte förstöra”.

I Huddinge kommun finns det natur som behöver skyddas. Därför har vi speciella föreskrifter – alltså regler – som gör att allemansrätten inte gäller på samma sätt överallt. Det är viktigt att läsa reglerna innan du ger dig ut i naturen för att till exempel cykla, tälta eller grilla.

Vad får du göra och inte göra ute i naturen? Hur fungerar allemansrätten i Huddinge? Det får du enkelt lära dig om här:

13 punkter att hålla på koll på ute i naturen

Naturkartan Huddinge – läs lokala regler

https://naturkartan.se/sv/huddinge

Klicka på länken här ovanför. Klicka sedan på naturområdet som du ska besöka. Under rubriken ”Länkar” kan du ladda ner och läsa reglerna som gäller just i det området.

Allemansrätten – mer information från Naturvårdsverket

Hur mycket kan du om allemansrätten - testa dina kunskaper 

Allemansrätten kan verka självklar men i många situationer kan nog många tveka om vad som gäller. Testa dina kunskaper i två quizz,  hur många rätt får du?

Quiz från Friluftsfrämjandet - Spelet om Allemansrätten 
Quiz från Håll Sverige Rent 

 

Uppdaterad 14 oktober 2021

Var informationen till din hjälp?