Dansens dag i Fullerstaparken: Lisen Ellard och Mourning School

27 -29 april samt 2-5 maj: installation / måndag 29 april (Dansens dag): performance /Stängd: tisdag 30 april samt onsdag 1 maj. 

Dirgy Dancing

 

Att sörja är ett behov mer aktuellt än någonsin då vi går igenom global sorg på grund av djupgående förändringar och förluster. Dirgy Dancing vill ge utrymme att uttrycka detta behov och syftar till att utforska sorg i dans och rörelse. Installationen whine wail whimper av Mourning School fungerar som ett komplement till Lisen Ellards presentation då den utforskar ytterligare kroppsliga konnotationer kring sorg. 

Dirgy Dancing - En minneslund av sorgedanser
av Lisen Ellard 

Plats Installation: Garaget, Fullerstaparken.
öppet: 27/4 - 29/4 samt 2/5 - 5/5 

På Dansens dag den 29 april kompletteras installationen med performativa inslag i Fullerstaparken där långsamheten står i fokus.

Plats Performance: i Fullerstaparken vid äppellunden.
tid: 29/4 ca. kl.12.30 och 15.00, längd beroende på väderlek.
Dansare Majula Drammeh och Lisen Ellard

Dirge på engelska betyder sorgesång, och verket är en antologi och minneslund av sorgedanser.  Det som började som en föreställning med premiär på Dansens Hus i februari 2022 visas här som en rumslig installation med film i vår lokal Garaget. I mörkret möter vi en projektion av dansare som försjunkna rör sig utifrån sin sorg.

Danserna tillägnas människor, minnen, händelser och platser och de är ett sätt att närma sig och förnimma det onämnbara i det som gått förlorat. Sorgesången är en av de äldsta poetiska genrerna och ett uttryck för människans behov av att minnas och hedra det som går förlorat i livet.

Dirgy Dancing av: Lisen Ellard
Sorgedanser av och med: Efva Lilja,Abdoulaye Camara, Andrea Aja Svensson, Mohinur Nurmatova, Mike Gamble, Nathalie Ruiz, Sindri Runudde, Maia Means, Tarika Wahlberg, Conny Borg, Lisen Ellard, Elise Brewer, Johanna Chemnitz, Marie Kaae, Maria Naidu, Khamlane Halsackda, Julienne Doko.
Konstnärlig rådgivning: Mattias Lech
Film/foto: Milja Rossi
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Producent: Vilma Sohlberg och Sara Bergsmark
Administration: Smart
Med stöd av: Kulturrådet, Region Stockholm

Om Lisen Ellard:
Lisen Ellard är verksam som koreograf och har under flera år utforskat döden och relationen mellan förlust, sorg, minne och rörelse. Hennes djupdykningar på temat har bland annat resulterat i föreställningarna Funeral och DÖDEN tillsammans med scenkonstnären Mattias Lech, och senast Dirgy Dancing som spelat i Sverige och internationellt.

whine ∿ wail ∿ whimper
curerad av Mourning School

Plats Installation: Fullersta Gård konsthall, övervåning, Stiernstedts salong 
öppet: 27/4-29/4 samt 2/5-5/5 

Mellan den 27 april och 5 maj visas även den fristående installationen "whine ∿ wail ∿ whimper" på  huvudbyggnadens övervåning, curerad av duon  Mourning School. 

Hur sitter sorgen i våra kroppar, och hur kan vi låsa upp den när vi låser upp våra röster? Verket är en öppen inbjudan att experimentera med rösten som ett generativt instrument för läkning, transcendens och sorg. Installationen utgår från samtal med utövare av den gamla klagosångstraditionen i Karelen, där ett ljudlandskap skapat av konstnären Jonas Holmer och en stönande instruktion av konstnären Raoni Muzho Saleh förenas.

Om Mourning School:
Mourning School är ett konstnärligt studieprogram som hanterar upplevelsen av att vara i sorg som vardagsmaterial. I en serie utställningar, offentliga program och publikationer föreställer sig initiativtagarna Lucie Gottlieb och Rosa Paardenkooper nya sätt att kollektivt sörja för att ge namn åt och skapa utrymme för de känslor som kommer med döden, döendet, förlusten och sorgen. 

Uppdaterad 25 april 2024