Dansens dag i Fullerstaparken: Dirgy Dancing av Lisen Ellard

27 april – 5 maj: installation / måndag 29 april (Dansens dag): performance

Dirgy Dancing

Dirgy Dancing - en minneslund av sorgedanser
Av Lisen Ellard i samarbete med Mourning School

Dirge på engelska betyder sorgesång, och verket är en antologi och minneslund av sorgedanser. Verket baseras på en föreställning som hade premiär på Dansens Hus i februari 2022 och visas här som en rumslig installation i Garaget och på huvudbyggnadens övervåning. På Dansens dag 29 april kompletteras installationen med performativa inslag i Fullerstaparken.

Danserna tillägnas människor, minnen, händelser och skeenden. Som ett sätt att närma sig och förnimma det onämnbara i det som gått förlorat. Sorgesången är en av de äldsta poetiska genrerna och ett uttryck för människans behov av att minnas och hedra det som går förlorat i livet. Ett behov mer aktuellt än någonsin då vi går igenom global sorg på grund av djupgående förändringar och förluster. Dirgy Dancing vill ge utrymme att uttrycka detta behov och syftar till att utforska sorg i dans och rörelse. 

Dirgy Dancing arrangeras med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet.

Installationen är stängt tisdag 30 april samt onsdag 1 maj. 

Om Lisen Ellard:
Lisen Ellard är verksam som koreograf och har under flera år utforskat döden och relationen mellan förlust, sorg, minne och rörelse. Hennes djupdykningar på temat har bland annat resulterat i föreställningarna Funeral och DÖDEN tillsammans med scenkonstnären Mattias Lech, och senast Dirgy Dancing som spelat i Sverige och internationellt.

Mer info kommer snart. 

Uppdaterad 18 januari 2024