Apokalypsen är inte här för att försvara sig

16 mars - 16 juni 2024

Vernissage 16 mars kl 12.00 – 16.00

Pontus Lundkvist, Svara inte. Två män stirrar på en telefon som ringer. Den ena säger "Svara inte det kan vara något allvarligt".
Pontus Lundkvist, Svara inte

En satirutställning med Ellen Ekman, Sara Granér, Ella Jax, David Liljemark, Ulrika Linder och Pontus Lundkvist.

Fullersta Gård har glädjen att presentera grupputställningen Apokalypsen är inte här för att försvara sig där sex samtida och aktuella tecknare med olika perspektiv belyser en utveckling - till ett allt mer polariserat samhälle och upptrappade världspolitiska konflikter. 

Tillsammans ser och reflekterar tecknarna över ökade klassklyftor, främlingsfientlighet, alienation och isolering. Klimatagendan tas inte på allvar, jämställdhetskampen stagnerar, politiken präglas av opportunism och allmän apati och välfärdssystemet är urholkat. Detta har åtföljts av visionen om hårdare tag och individuellt ansvar framför mer solidariska och sociala visioner.

Ella Jax, I det tysta. Världen får en ny kostym. Skräddaren är döden.
Ella Jax, I det tysta

Samhällsdebatten och yttrandefriheten utmanas i ett klimat präglat av mediala bubblor med uppskruvat tonläge, nyhets- och demokratiförbistring i kombination med försämrade villkor för journalistiken, och mottagarens minskade uppmärksamhet på grund av ett algoritmstyrt bildflöde.

I Apokalypsen är inte här för att försvara sig möter vi allt ifrån den klassiska dialogen till fria ordlekar och bildspråk samt serieformatet där satiren tar plats i en betraktelse av en absurd tillvaro. Trots olika format och grepp har alla tecknare en diskurs- och normkritisk utgångspunkt. Inre och yttre kriser, det allmängiltiga och det personliga, vardagsutmaningar och världspolitiken, allt går hand i hand i denna utställning.

mamma med barn hänger ihoptryckt mellan två knytnävar som representerar Bensinpriser och elpriser. Ovanifrån kommer en stor stövel som står för matpriserna. Under dem öppnar sig en stor hajmun som står för hyreshöjningarna.
Ulrika Linder, De fyra fronterna

Tecknarna har gemensamt att flera har publicerats i Galago, världens äldsta alternativa serietidning, samtidigt som merparten också har varit med i Tecknaruppropet 2022 och där bidragit med varsin bild. Publikationen samlar röster från 180 av Sveriges främsta tecknare som skrev under uppropet mot kärnvapen och Nato.

Satiren avväpnar, skärskådar och lyfter det som tecknarna anser behöver mer utrymme i debatten. De påminner oss om att vi ofta har fel fokus och, trots upplysning om världsläget, dag för dag, väljer att blunda eller tro att någon annan kommer ta tag i problemen. Utställningen Apokalypsen är inte här för att försvara sig ska väcka våra tankar och få oss att lyfta blicken.

Stort tack till Galago för rådgivning i ett tidigt skede av utställningsplaneringen.

Uppdaterad 5 mars 2024