Till dig som är gymnasiestudent i Huddinge

20-05-06

Nyhet

Huddinge kommun håller fast vid beslutet om att inte ordna studentfiranden och studentutspring våren 2020. Här vänder sig Huddinge kommuns gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör direkt till dig som är på väg att ta studenten på någon av Huddinge kommuns gymnasieskolor.

Denna nyhet innehåller instruktioner som har ändrats

Sedan denna nyhet publicerades har nya beslut fattats om att gymnasieskolan ändå kan genomföra klassvisa firanden. 

Jag kommer till dig med det sorgesamma beskedet att beslutet att det inte blir något studentfirande i år måste kvarstå. 

Du och Huddinges alla studenter är sannerligen värda att firas med buller, bång och festligheter. Men covid-19 är en fråga om liv och död, och genvägar, undantag eller förbiseenden avseende minsta risk för smittspridning kan få de allra allvarligaste konsekvenser. Tillsammans med Huddinges rektorer, med grannkommunerna och med myndigheter har vi sökt vägar att organisera utspring eller firanden i liten skala, men inte kunnat hitta sätt att organisera firandet på ett sätt som skulle vara tryggt för dig som student, dina närstående och dina lärare på skolan. 

Gymnasietiden är ett viktigt steg i din färd mot vidare studier och arbete. Kunskaperna du tillägnar dig är grunden för både dina fortsatta studier och för ditt framtida arbetsliv. I år blir avslutningen på gymnasietiden inte den höjdpunkt som många hoppats på och sett fram emot, men allt bortom den väntar fortfarande på dig. 

Jag vill tacka dig för de uppoffringar du gör just nu, för dig själv, för dina närmaste, för de äldre och alla andra i samhället och så klart för sjukvården! Jag inser att det är stora uppoffringar, eftersom den här tiden i ditt liv och i din utveckling inte återkommer. 

För den som är äldre, som jag, väntar vardagen som vanligt någonstans där bortom covid-19, och det här är en parentes. För dig som är ung är det en mängd faser och stunder som bidrar till att forma en människa som blir inställda och inte kommer i repris. Den där sommarupplevelsen, den där förälskelsen, den där idrottsprestationen, den där fördjupade vänskapen, det där studentfirandet, den där känslan av här och nu. Genom att avstå och hålla distans, gör du en uppoffring som på sätt och vis är större än min. Det är jag tacksam för. 

Om jag skulle ge ett råd vore det att försöka hålla blicken fäst vid det som kommer efter pandemin, och ta hjälp av dina nära och dina lärare så att du orkar fullfölja kurserna och står väl förberedd för jobb, för studier, för att fortsätta stötta din familj och för livet efter covid-19. 

Det är förstås inte samma sak som ett riktigt studentfirande, men Huddinge kommun planerar för att välkomna dig och alla studenterna till ett firande tillsammans med de andra studenterna på din skola i efterskott efter sommaren, under förutsättning att smittspridningssituation då har förändrats till det bättre och att folkhälsomyndighetens rekommendationer då ser annorlunda ut. 

Jag är verkligen ledsen att det inte går att organisera det firande du är värd. Och jag är tacksam för de uppoffringar du gör i relation till covid-19. Både avseende studentfirandet och så mycket annat i ditt liv. 

Patrik Forshage, gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör i Huddinge kommun. 

Uppdaterad 28 maj 2020

Var informationen till din hjälp?