Miljötillsynsavdelningens kontroll av livsmedelsverksamhet finansieras helt av avgifter. Kommunen är skyldig att ta ut dessa avgifter. Men de får inte vara högre än vad det kostar att genomföra kontrollen.
Bygglovs- och tillsynsnämndens taxa, HKF 4230.
Exempel på olika avgifter som du kan få betala, enligt 2022 års taxa är:
- registrering av livsmedelsanläggning, 2 392,50 kronor
- registrering av dricksvattenanläggning, 2 392,50 kronor
- en årlig kontrollavgift för regelbundna kontroller av din verksamhet. Avgiftens storlek beror på vilken slags verksamhet du har och hur du sköter den. Avgiften per timme är 1 595 kronor. Här är två exempel:
- 1. Restaurang med tillagning från grunden 80 - 250 portioner per dag, betalar 11 165 kronor (7 timmar)
- 2. Mottagningskök för 25 - 80 portioner per dag betalar 3 190 kronor (2 timmar)
- en årlig kontrollavgift om du är ansvarig för en dricksvattenanläggning. Avgiften beror bland annat på vattnets kvalitet och mängden vatten som tas ur brunnen.
- en avgift när vi hittar allvarliga brister vid ett besök och bedömer att en uppföljning måste göras. Timavgiften för uppföljningen är 1 595 kronor.
- en extra avgift för att kontrollera befogade klagomål och matförgiftningar.
Livsmedelsverkets vägledning
Ändrad debiteringsmodell för livsmedelsföretag under 2022
Från och med utgången av 2023 ska all offentlig kontroll av livsmedel efterhandsdebiteras och kontrollmyndigheten i Huddinge kommun övergår delvis till detta under 2022.
Efterhandsdebitering innebär att livsmedelsföretag får betala sin kontrollavgift efter genomförda kontrollbesök istället för som nu, i början av varje kalenderår. På detta sätt blir det en tydligare koppling mellan utförd kontroll och betalning.
Bakgrund
År 2021 började en ny avgiftsförordning att gälla för offentlig kontroll av livsmedel som innebär att livsmedelskontrollen nu även kan efterhandsdebiteras. Bakgrunden till ändringarna är att svensk livsmedelslagstiftning anpassas till EU:s nya kontrollförordning.
Storleken styr avgiften
Bestämmelserna säger att livsmedelskontrollen ska täckas av avgifter och betalas av de livsmedelsföretagare, andra verksamhetsutövare och aktörer vilkas verksamhet är föremål för kontroll. Avgiften som betalas fastställs av den kommunala nämnd som utför kontrollen utifrån den taxa som kommunfullmäktige har beslutat. Hur stor avgiften blir beror på hur stort kontrollbehovet för anläggningen är.
Vad betalar jag för?
Utöver tiden det tar att utföra kontrollen omfattar kostnaderna även tid för förberedelser och efterarbete inklusive rapportskrivning. Tänk på att kontroller som tar lite tid på plats kan kräva mer tid i bedömningen efteråt. Exempel på sådana fall är granskning av märkning där kontrollen kan behöva följa upp och begära in mer uppgifter från livsmedelsföretaget.
Viktigt att tänka på vid nyregistrering av verksamhet eller anläggning
Nya anläggningar och verksamheter måste registreras innan verksamheten startas, annars kan du som verksamhetsutövare få sanktionsavgifter. Med andra ord kan det bli kostsamt att starta upp en verksamhet utan att först registrera den hos kontrollen. Detta gäller även om du tar över en befintlig verksamhet eller byter bolagsform. Avgifterna beror på verksamhetens omsättning men kan uppgå till max 75 000kr.