Flyktingsituationen i Huddinge

Bostäder för nyanlända

Huddinge kommun har som alla andra kommuner i landet skyldighet att ordna boende för nyanlända som fått uppehållstillstånd. Under 2017 ska Huddinge ta emot och ordna bostad till 317 personer som har fått ett uppehållstillstånd, och som själva inte har kunnat ordna en bostad.

Kommunen samarbetar sedan tidigare med det kommunala fastighetsbolaget Huge kring lägenheter för nyanlända. För att klara av det större antalet personer som nu ska få bostad i Huddinge behövs flera typer av boendelösningar. Därför undersöker vi möjligheten att placera modulhus runt om i kommunen och bjuder in privatpersoner att hyra ut del av en villa, gäststuga eller liknande. Vi hyr också olika typer av genomgångsbostäder. Vi söker också efter fastigheter som kan omvandlas till ett korridorsboende med gemensamt kök.

De nyanlända är hyresgäster och betalar själva sin hyra. Som nyanländ får man en regelbunden inkomst i form av den statliga etableringsersättningen, som bland annat är avsedd att användas för att betala hyra av bostad.

Hyr ut din bostad

Om du har en bostad som du vill hyra ut till nyanlända är du välkommen med en intresseanmälan. Vi söker bostäder för såväl familjer som vuxna i ensamhushåll.

Bostaden som du hyr ut måste ligga innanför Huddinge kommuns geografiska gräns. Du kan hyra ut till exempel en del i en villa, en gäststuga eller en hel villa eller lägenhet. I bostaden ska det finnas tillgång till badrum, kök och tvättmaskin, och hyresgästen ska kunna låsa om sig med egen nyckel. Bostaden ska vara anpassad för året-runt-boende.

Du som hyr ut får stöd av kommunens bosättningsenhet i frågor som dyker upp i samband med uthyrningen. Kommunen står för hyreskontraktet.

Läs mer om hur det går till att hyra ut sin bostad

Planering av modulhus

Vägledande i arbetet kring placeringen av modulhus har varit att prioritera fastigheter som har bra kollektivtrafiklägen, inte kräver alltför omfattande markarbeten, att vatten och avlopp går att ordna enkelt samt att ytan är tillräckligt stor.

Huddinge kommuns ambition är att fördela mottagandet av nyanlända till alla delar av kommunen.

Frågor och svar om nyanlända

Vi har samlat svar på frågor om mottagandet av nyanlända här på huddinge.se under Frågor och svar om nyanlända.

Vill du veta mer eller har frågor?

Du är välkommen att kontakta Huddinge kommuns servicecenter om du har frågor eller vill veta mer om bostäder för nyanlända.

Kontakta servicecenter

Öppettider telefon

Måndag–onsdag 9.00-17.00
Torsdag 10.00-18.30
Fredag 9.00-15.00

Öppettider besök

Huddinge centrum: Sjödalstorget 13
Måndag–onsdag 10.00-17.00
Torsdagar 10.00-18.30
Fredag 10.00-15.00

Skogås: Skogås bibliotek, Skogås torg 7-9
Öppettider: Måndagar och onsdagar 13.30-17.00.

Vårby: Familjecentralen i Centrumhuset Vårby gård, övre plan, Vårby allé 14.
Öppettider: Tisdagar 9.00-16.00. Lunchstängt 12.00-13.00.

Uppdaterad 5 maj 2017

Var informationen till din hjälp?