Europaparlamentet under debatt om framtidens Europa 20190109

Fotograf - Michel Christen för Europaparlamentet

Valresultatet till Europaparlamentet 26 maj 2019

I Huddinge blev det ett högt valdeltagande. 54,34 procent av de röstberättigade i Huddinge röstade i valet till Europaparlamentet, vilket är en ökning med 2,92 procent jämfört med 2014. Största parti blev Socialdemokraterna med 21,5 procent följt av Moderaterna med 19,8 procent. Mest ökade Centerpartiet tätt följt av Sverigedemokraterna.

Här finns hela valresultatet på Valmyndighetens webbplats.

180 långtidsarbetslösa fick hjälp tack vare EU-pengar

MIA-projektet är ett EU-finansierat projekt som hjälper långtidsarbetslösa hitta vägar framåt  i Huddinge, Salem och Botkyrka. Tack vare bra samarbete, en metod som anpassas till varje person och EU-stödet har de lyckats hjälpa många till ett arbete. Totalt har 66 procent av de hittills 180 avslutade deltagarna gått vidare till arbete, studier eller annan arbetsförberedande aktivitet!

Inga Edsmar 88 år som bor på äldreboendet Rosendalsgården hjälper företag utveckla ny teknik. Hon deltar i EU-satseningen Stockholm Digital Care.

Läs om EU-pengar som kommer till nytta för Huddingeborna.

Ambulerande röstmottagare gör valet tillgängligt för fler

Du som inte kan ta dig till en vallokal, till exempel på grund av ett fysiskt handikapp, och inte heller kan få hjälp av ett bud kan få hjälp av en ambulerande röstmottagare. Läs om ambulerande röstmottagare och hur valet blivit tillgängligt för fler.

Förtidsröstning

Här är alla lokaler där du kan förtidsrösta i Huddinge. På några platser startar förtidsröstningen den 13 maj. Röstkorten skickas ut i början av maj till de som är röstberättigade och är bosatta i Sverige.

Flera nyheter i årets EU-val

Nu blir det enklare att personrösta än vid tidigare val. Det går att rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta ett kryss vid namnet eller genom att skriva partinamn och kandidatnamn på en blank valsedel. En annan nyhet är att det bara får vara en väljare i taget får stå vid valsedelställen, det kan leda till längre köer för väljarna. Läs om de nya reglerna på valmyndighetens webbplats.

Rösta från utlandet

Från och med den 2 maj kan väljare som är bosatta utomlands börja brevrösta. Mer information om hur du röstar från utlandet finns på Valmyndighetens webbplats.

Vi söker reserver som vill arbeta som röstmottagare under valet

Läs mer och anmäl dig här.