Arbeta som röstmottagare

Du får medverka till att EU-valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du ska gilla att ha kontakt med människor, vara hjälpsam och serviceinriktad och självklart mycket noggrann.

Vi har nu full bemanning men söker reserver som kan arbeta både på valdagen den 26 maj eller under förtidsröstningen med start den 8 maj. På valdagen den 26 maj tjänstgör du från cirka klockan 07.30 tills dess att rösterna är räknade, vilket kan bli sent på kvällen. I arbetsuppgifterna ingår bland annat

  • att upprätthålla god ordning i vallokalen,
  • ta emot röster och pricka av i röstlängden
  • efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Som ersättning får du ett 2 200 kr i ersättning som du måste skatta för. Som reserv erhåller du 500 kr för arbete på valdagen, men ordinarie om du blir inkallad under förtidsröstningen.

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val. De som deltar i den ordinarie utbildningen får 500 kr extra för det.

Anmälan

Gör en intresseanmälan här om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare i Huddinge kommun.

Har du frågor? 

Kontakta valnämndens kansli (val@huddinge.se)

Susanna ställer upp för samhället som röstmottagare

röstmottagare.JPG

Artikel publicerad i Vårt Huddinge september 2018, strax före val till kommun, landsting och riksdag.

– Det här är mitt sätt att bidra till samhället, säger Susanna Viinikka som sedan 90-talet ställt upp som röstmottagare. Till årets val har hon tagit ett steg till och blivit ordförande i en valkrets.

Susanna Viinikka bor i Länna och skakar skrattande på huvudet som svar på frågan om hon är politiskt engagerad.

– Nej, inte alls, det är inte därför jag ställer upp. Det var en arbetskompis som någon gång på 90-talet frågade om jag ville och jag hängde på för det verkade rätt kul. Sedan dess har Susanna ställt upp varje val och hennes engagemang har även inspirerat dottern att göra en samhällsinsats som röstmottagare. Tidigare har Susanna varit röstmottagare i bland annat Östra gymnasiet men i år ska hon på valdagen vara på plats i som ordförande för valkretsen i Mariakyrkan i Skogås.

Alla har olika uppgifter

Vallokalerna håller öppet från klockan 8 på valdagen. Innan dörrarna öppnas finns röstmottagarna, ordförande och vice ordförande i valkretsen på plats för att ställa allt i ordning och plombera valurnan som kuverten med valsedlar läggs i innan dörrarna öppnas.

– Det görs för att flera ska se att plomberingen går rätt till så att lådan inte kan öppnas innan rösterna räknas.
Susanna berättar att alla har specifika uppgifter när de som ska rösta kommer till vallokalen. Till exempel dela ut kuvert, se till att det är rent bakom skärmarna och att bara en person åt gången går in bakom skärmen. De hjälps också åt med att svara på frågor från dem som ska rösta. Det händer att folk kommer till fel vallokal.

– När vi påpekar det säger en del att de inte orkar gå dit, det känns lite tråkigt för vi vet ju inte om de då alls bryr sig om att rösta, säger Susanna som noterat att valdagen är ett högtidligt tillfälle för en del som kommer mycket välklädda för att lägga sin röst.

Alla är välkomna när rösterna räknas

Klockan 20 stänger vallokalen, det betyder att inga fler röster får lämnas men alla som vill är välkomna att vara med när rösterna räknas.

– Det har faktiskt aldrig hänt att det kommit någon under de val jag deltagit, säger Susanna som ser fram emot valdagen. Att vara ordförande i en valkrets innebär mer ansvar än hon hade tidigare.

– Det känns lite pirrigt men jag fick prova på redan vid förra valet då jag fick hoppa in med kort varsel på grund av sjukdom.

Text och bild: Kristina Eder

 

Uppdaterad 21 maj 2019

Var informationen till din hjälp?