Huddinge klimatbästa storstadskommun

19-06-27

Nyhet

Huddinge, Uppsala och Karlshamn är bäst på klimat och miljö i Dagens Samhälles rankning utifrån de globala målen i Agenda 2030.

klimatbäst huddingese.jpg

Faksimil: Artikel i Dagens Samhälle

Tidigare i år rangordnade tidningen Dagens Samhälle Sveriges alla kommuner efter hur de klarar de globala målen i Agenda 2030. Nu har tidningen granskat hur väl kommunerna kommer ut när det gäller de två mål som handlar om klimat och miljö.

Huddinge får bäst resultat i gruppen storstäder. Kommunen ligger bra till i alla variabler som ingår. Bland annat har Huddinge 61 procent miljöbilar i den egna organisationen. Huddinge har också en stor andel skyddad natur, hela 39 procent av arealen. Rikssnittet är drygt 6 procent. 

– Ett fantastiskt roligt resultat! Vi har under lång tid satsat på naturreservat. Det handlar inte enbart om biologisk mångfald, utan även om att tillgängliggöra naturen. Naturupplevelser gör att vi mår bättre och de får invånarna att vilja ta ansvar för miljöfrågorna, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i en intervju med Dagens Samhälle.

Huddinge har också tagit fram en cykelplan och investerar i cykelvägar samt har nyligen invigt ett nytt cykelgarage. Tillsammans med sex andra kommuner har kommunen samordnade varutransporter till skolor och förskolor. 

Uppsala är bäst i kategorin städer och stadsnära kommuner. Karlshamn toppar listan för småstads- och landsbygdskommuner.

Läs Dagens Samhälles pressmeddelande.

Uppdaterad 27 juni 2019

Var informationen till din hjälp?