Huddinge på plats 42 över Sveriges miljöbästa kommuner 2023

23-10-03

Nyhet

Huddinge kommun ligger fortfarande högt i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner – men i år har Huddinge tappat flera placeringar.

Varje år rankar tidningen Aktuell Hållbarhet Sveriges miljöbästa kommuner. Rankningen baseras på en kommunenkät samt på aktuella data från bland annat Naturvårdsverket, Vattenmyndigheten, SCB, Kolada och Avfall Sverige.

Förra året hamnade Huddinge på 6:e plats i landet och på tredje plats i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner. I år blir placeringen 42 i landet och 16 av 46 bland storstäder och storstadsnära kommuner.

– Det är tråkigt att vi placerar oss sämre i år. Årets enkät innehöll en rad nya frågor där kommunen inte har ett arbete som uppfyller kriterierna för att poängsättas, säger Anders Lönroth (MP), kommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor.

Av de nya frågorna var tre kopplade till avfall, återvinning och cirkulär ekonomi och två handlade om de högfluorerade och misstänkt cancerframkallande ämnena inom PFAS.

– Vi har redan påbörjat arbetet med att utveckla vår verksamhet inom dessa områden. Vi behöver också stärka samarbetet med vårt avfallsbolag och arbeta mer med att involvera näringslivet i kommunen i omställningsarbetet, säger Anders Lönroth.

Totalpoängen för Huddinge i år är 28,2 av totalt 50.

Mer om kommunrankingen

Kommunrakningen Miljöbästa kommun har tagits fram av Aktuell Hållbarhet i samarbete med Miljöbarometern, Klimatsekretariatet och New Republic.

Kommunrankningen baseras på en enkät som skickats ut till alla Sveriges 290 kommuner, samt på data från ett flertal offentliga källor.

Kommunrakningen Miljöbästa kommun 2023

Uppdaterad 6 oktober 2023

Var informationen till din hjälp?