Huddinge kommun i topp när det gäller inköp av ekologiska livsmedel

17-06-01

Huddinge är tredje bästa kommun i Stockholms län när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. Det stod klart när kommunen för sjunde året i rad tog emot diplom av Ekomatsligan.

Huddinges förskolor, skolor och äldreomsorgens ekologiska livsmedelsinköp låg på 44 % under år 2016, vilket är högt över kvalgränsen på 30 %. Nationellt placerar sig Huddinge på en elfte plats. På första plats ligger  Vellinge kommun med 80 %.

Huddinge även bra på svekologiska livsmedel
Årets tema på Ekomatsligan var Svekologiskt, dvs svenska och ekologiska livsmedel. Ofta nämns dessa som motstridiga och att ekologiskt konkurrerar med den svenska produktionen. Ekomatscentrum vill därför lyfta fram vikten av att kunna kombinera svenskt och ekologiskt. I Sverige är 33% av inköpen i offentlig sektor ekologiska och 19 % är svekologiska. Ägg, kött, mjölk och mejeri är till stor del både svenskt och ekologiskt. Här ligger Huddinge på delad nionde plats i landet med 29 % svekologiskt. 

Andelen ekologiskt fortsätter att öka inom offentlig sektor i Sverige. Genomsnittet för de ekologiska livsmedelsinköpen låg på 33 % under 2016. När regeringen under våren presenterade den nya livsmedelsstrategin lanserades ett nationellt inriktningsmål för offentlig sektor, 60 % ekologiskt till 2030. 

Kostenheterna på social- och äldreomsorgsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen  jobbar vidare mot och följer med spännig om Huddinge kommer att nå den nationella målsättningen. 


Med på bilden är:

Catharina Björkander, skolrestaurangchef Sjödalsgymnasiet
Mona Eriksson, kock Kräppla förskola och skola
Linda Nilsson, kock Dagsvärmarens förskola
Nathalie Noboa, kostkonsulent kostenheten BUF
Ardalan Shekarabi, civilminister

 

 

Uppdaterad 1 juni 2017