Gå- och cyklatävling i Huddinges skolor

17-09-11

Den 11-22 september uppmuntrar vi elever i årskurs f-6 att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan. Skolorna bestämmer själva om de ska delta, och barnen tävlar om pengar till aktivitetsleksaker för skolan eller klasskassan.

För att få poäng för resan ska eleven gå, cykla, åka kollektivt eller bli avsläppt 300 meter från skolan eller vid en av skolans utsedda avlämningsplatser. Både resan till och från skolan räknas.

Priser och diplom

Den skola som har flest andel elever som går, cyklar, åker kollektivt eller blir avlämnad vid en avlämningsplats utses till bästa skola och vinner 5000 kronor. Hela skolan måste delta för att kunna vinna.

Bästa klass i varje årskurs vinner 1000 kronor till klasskassan. Då tävlar man klassvis mot alla deltagande klasser i samma årskurs. Klasser från vinnaren av den bästa skolan kan inte vinna detta pris.
Det finns även utlottning av 3000 kronor att köpa aktivitetsleksaker för. Hela skolan måste delta för att kunna vinna.

Alla deltagande skolor får diplom.

Läs mer om tävlingen och var du hittar avlämningsplatser

Säkra skolvägar en viktig fråga för kommunen

Huddinge kommun har i flera år jobbat aktivt med att få fler barn att gå och cykla till skolan. Arbetet med säkra skolvägar har gett goda resultat. De skolor som deltar uppger att antalet barn som får skjuts ända fram till skolan har halverats. Bara 21 procent av eleverna skjutsas medan övriga åker kollektivt, går eller cyklar till skolan.

Genom att arbeta med avlämningsplatser, vandrande skolbuss, kampanjen Bilfri vecka och gå- och cyklatävlingen kan trafiken runt skolorna minska. Det skapar en säkrare trafikmiljö för de som går eller cyklar.

Vill du veta mer?

Om du har frågor om tävlingen eller om vårt arbete med säkra skolvägar är du välkommen att kontakta Emma Lidell, projektledare.

Uppdaterad 11 september 2017

Var informationen till din hjälp?