Grindstuskolan i Vårby gick och cyklade mest

17-10-27

Vinnaren i årets gå- och cyklatävling är utsedd. Det blev Grindstuskolan i Vårby som klarade utmaningen att göra flest miljövänliga resor till och från skolan och vann 5000 kronor.

Malin Danielsson (L) och Gunwer Lindberg 
Kommunalrådet Malin Danielsson (L) räcker över prischecken till läraren Gunwer Lindberg.

Grindstuskolan i Vårby fick under en prisutdelning vid lunchtid fredagen den 27 oktober 2017 ta emot förstapriset i årets gå- och cyklatävling: ett diplom och 5000 kronor. Kommunalrådet Malin Danielsson (L) var på plats och räckte över priset. 

Grindstuskolan lyckades göra 96 procent miljövänliga resor under tävlingsveckorna 11-22 september 2017. 

Gå- och cyklatävlingen ordnas varje år och går ut på att eleverna i kommunen tävlar om att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan så mycket som möjligt. Resor där eleverna lämnas med bil minst 300 meter från skolan räknas också liksom om eleven lämnas vid skolans speciella avlämningsplats.

Säkra skolvägar en viktig fråga för kommunen

Huddinge kommun har i flera år jobbat aktivt med att få fler barn att gå och cykla till skolan. Arbetet med säkra skolvägar har gett goda resultat. De skolor som deltar uppger att antalet barn som får skjuts ända fram till skolan har halverats. Bara 21 procent av eleverna skjutsas medan övriga åker kollektivt, går eller cyklar till skolan.

Genom att arbeta med avlämningsplatser, vandrande skolbuss, kampanjen Bilfri vecka och gå- och cyklatävlingen kan trafiken runt skolorna minska. Det skapar en säkrare trafikmiljö för de som går eller cyklar.

Uppdaterad 27 oktober 2017

Var informationen till din hjälp?