Broschyr om näthat från klass 8F

18-03-22

I februari vann klass 8F på Östra grundskolan Surfa Lugnt-priset för Sveriges bästa nätsatsning för unga och vuxna. Nu har de också tagit fram broschyren "Är det bara unga som hatar?" om näthat.

Priset delas ut till den organisation eller person som bäst främjat kommunikation mellan unga och vuxna på nätet under det gångna året.Klassen har, under ledning av läraren Maria Wiman, under det gångna året fått en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter,  debatterat med riksdagledamöter på Twitter, skrivit artiklar i lokaltidningar och lärt utbildningsminister Gustav Fridolin ett och annat om digital källkritik.

Nu har klassen tillsammans tagit fram broschyren "Är det bara unga som hatar?" i syfte att lyfta problematiken med näthat och bidra till en bättre nätkultur. Broschyren vill de sprida till privatpersoner, politiker, företag, FN, media och kommuner. Klassen planerar också för en webbversion som ska spridas via sociala medier. 

Ladda ner broschyren "Är det bara unga som hatar?"

Surfa Lugnt frågade klassen vilken effekt eleverna ser av sitt arbete:

– Vi hoppas och tror att broschyren ska få stor effekt och att den ska spridas till många personer och inspirera och upplysa, i synnerhet kanske vuxna som är osäkra på var gränserna går på internet. Vi vill helt enkelt att internet ska bli en tryggare plats. Det är viktigt eftersom så många människor befinner sig på internet och nätet är en plats för yttrandefrihet och demokrati.

Uppdaterad 22 mars 2018