Pop up-lekplats lyfter säkra skolvägar

18-08-14

Under en månads tid kommer Hörningssnässkolan att ha en tillfällig lekplats på en av sina avlämningsparkeringar. Syftet är att lyfta hur skolvägar på olika sätt kan göras säkrare.

Barn på en pop-up-lekplats.
Exempel på hur en pop-up-lekplats kan se ut. Foto: Norrtälje kommun

Montering av lekplatsen startar den 15 augusti. Den 20 augusti öppnas och invigs den av Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor. 

–  Att föräldrar kan känna sig trygga i att låta barn gå och cykla till skolan själva har hög prioritet i Huddinge. Vi har under många år arbetat med säkra skolvägar och Hörningsnässkolan har varit mycket aktiva i det arbetet så det är roligt att vi med denna pop-up-lekplats kan uppmärksamma det, säger Malin Danielsson (L).

Flera sätt att skapa säkra skolvägar

Huddinge kommun jobbar sedan länge med att skapa säkra skolvägar – genom avlämningsplatser, gåtåg, kampanjen bilfri vecka och en årlig gå- och cyklatävling. Åtgärder som kan minska trafiken runt skolorna, vilket skapar en säkrare trafikmiljö för de som går eller cyklar.

– De skolor som deltagit under åren uppger att antalet barn som får skjuts ända fram till skolan har halverats sedan 2009. I genomsnitt skjutsas bara 19 procent av eleverna på de deltagande skolorna med bil, medan övriga reser kollektivt, går eller cyklar till skolan, säger Emma Lidell, trafikplanerare Huddinge kommun.

Skapa säkra skolvägar tillsammans

Nu vill vi på ett lekfullt sätt lyfta frågan ytterligare och få ännu fler att reflektera över hur barnen kan ta sig till skolan på ett hälsosamt och miljövänligt sätt. Därför finns en så kallad pop up-lekplats på en av Hörningsnässkolans parkeringar mellan den 20 augusti och 17 september. Montering av lekplatsen startar den 15 augusti. 

– Vi vill prata om hur vi tillsammans kan åstadkomma säkrare skolvägar och hur det på sikt kan bli färre som skjutsar sina barn till skolan med bil. Självklart förstår vi att det finns de som måste ta bilen, men vi hoppas att de som har möjlighet att välja andra färdsätt kan få inspiration att göra det, säger Marianne Widercrantz, rektor på Hörningsnässkolan.

Förutom att åka kollektivt eller cykla så är gåtåg ett alternativ. Det innebär att flera familjer turas om att följa sina egna och andras barn till skolan. Alla barn som deltar i en gåtåg får en reflexväst av kommunen.

Tid och plats invigning

Måndag den 20 augusti kl.10.00. Malin Danielsson (L) inviger lekplatsen. Emma Lidell, trafikplanerare Huddinge kommun och Marianne Widercrantz, rektor på Hörningsnässkolan finns på plats och berättar mer om kampanjen.

Karta över avlämningsplatser
Karta över avlämningsplatser. Klicka på kartan för en större version. 

Läs mer om säkra skolvägar och gåtåg.

Uppdaterad 7 september 2018

Var informationen till din hjälp?