Huddinge får beröm för klimatsmart skolmat

19-03-06

Nyhet

Huddinge kommun ligger i framkant vad det gäller klimatsmart mat i förskola och skola. Under de senaste 15 åren har andelen ekologiska livsmedel ökat från en procent till över 40 procent. Nu lyfts Huddinge fram som en förebild jämfört med resten av länet.

skolmat-2-660.jpg

Huddinge har jobbat hårt för att öka andelen ekologiska livsmedel i både skolan och förskolan ända sedan mitten av 2000-talet. 2004 var endast en procent av maten i förskola och skola ekologisk. Sex år senare var Huddinges förskolor och skolor uppe i 25 procent och nu är andelen ekologisk mat över 40 procent i skolorna och över 50 procent i förskolan.

Tillsammans med Södertälje är Huddinge en av de kommuner i Stockholms län som sticker ut i arbetet med klimatsmart mat i skolan.

– Södertälje ligger i framkant, liksom Huddinge bland skolorna som utvärderar måltidernas miljöpåverkan, säger Emma Patterson på Skolmat Sverige i en artikel i Dagens Nyheter den 1 mars 2019.

Kostenheten på Barn- och utbildningsförvaltningen i Huddinge har klimatsmarta måltider som ett av sina tre prioriterade områden, tillsammans med livsmedelssäkerhet och näringsriktighet.

– Vi arbetar systematiskt med att till exempel upphandla mer ekologiska livsmedel och utforma menyer med mer klimatsmarta alternativ, säger Annika Wensing Stjerngren, enhetschef på kostenheten på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Kostenheten delar också varje år ut diplom till de tre förskolor och skolor som haft störst andel inköp av ekologiska livsmedel i kommunen.

Uppdaterad 6 mars 2019

Var informationen till din hjälp?