”Med så fina ungdomar ger det hopp om en ljus framtid"

19-11-11

Nyhet

Kan du avvara 30 minuter om dagen i två veckor – och göra samhällsnytta på riktigt? Ta emot en praoelev!

prao-bild.jpg

Läsåret 2018/19 var drygt 1000 Huddingeelever i årskurs 8 ute på prao. Mer än 80 procent av arbetsgivarna ansåg att praon gav dem något positivt! En handledare skriver i utvärderingen: ”Med så fina ungdomar ger det hopp om en ljus framtid.”

Obligatoriskt att göra prao

Sedan 2018 är det obligatoriskt för alla huvudmän för grundskolor i Sverige att ordna prao för alla elever på högstadiet. I Huddinges kommunala grundskolor sker praon i årskurs 8. Nu söker vi fler arbetsplatser som kan ta emot en eller flera praoelever. Det kan vara allt från en verkstad, restaurang eller förskola till kontorsjobb, datatekniker eller reklambyrå.

– Det behöver inte alls vara svårt att hitta arbetsuppgifter i och med att det finns så många sätt att göra prao på. Det vanligaste är nog att eleven får göra enklare arbetsuppgifter på egen hand, men eleven kan också få ”skugga” en vuxen i dennes dagliga arbete eller ta sig an ett lite större projekt, säger Eva Duse Mirsch, Huddinge kommuns praosamordnare.

Mycket skratt och nya idéer

92 procent av de som tog emot praoelev förra året säger att handledningen tog max 30 min per dag. Många är också väldigt nöjda med praoeleverna och tyckte att praon gav dem positiv input på arbetsplatsen. Någon skriver i utvärderingen att praon gav arbetsplatsen ”mycket skratt och nya idéer och förslag”. En annan konstaterar att hen lärt sig ”att det finns 14-åringar med driv”.

Praosamordnaren hjälper arbetsplatserna med att ta fram en plan för vad praon ska göra om handledaren inte vet riktigt hur han eller hon ska sätta eleven i arbete.

– Om eleven är med och skuggar en vuxen på arbetet kan det vara intressant att få följa med på möten. Det kan vara både externa kundmöten och interna arbetsmöten. Exempel på projekt är att eleven får ta fram en plan på hur man når fram till ungdomar via sociala medier, göra en marknadsundersökning eller sammanställa statistik, säger Eva Duse Mirsch.

Praoperioder utspridda över läsåret

Praoperioderna i Huddinge är utspridda över hela läsåret eftersom alla skolor med högstadier har sina egna veckor. Det finns alltså möjlighet att ta emot en praoelev nästan varje vecka under hela läsåret runt om i Huddinge! Du kan se alla praoveckor här. Under vecka 46 och 47 hösten 2019 är Vistaskolans och Östra grundskolans 8:or ute på prao. 

Skicka in din intresseanmälan

Vill du göra en insats och dessutom få ett par lärorika veckor för egen del kan du skicka in en enkel intresseanmälan.  

Uppdaterad 11 november 2019

Var informationen till din hjälp?