Skapaskolan nominerad till fyra White guide junior utnämningar

20-06-08

Nyhet

Skapaskolan vann 2019 Huddinges miljöpris för arbetet med hälsosam och klimatsmart skolmat. Nu är det uppmärksammade skolköket nominerat till Årets Skolkock, Årets klimatkök, Årets Skolrestaurang och Årets Hållbara Offentliga Restaurang.

Daniél Kallonas kökschef på S.jpg

Daniél Kallonas, kökschef på Skapaskolan. Foto: Michael Jeppe

– Fyra nomineringar är såvitt jag vet helt unikt, och detta i Huddinge. Skapaskolan är ett föredöme för offentliga måltider i hela Sverige. Att Miljöpriset i Huddinge 2019 nu följs av dessa nomineringar visar att klimat och smak går utmärkt att kombinera i skolans värld, med rätt ledarskap, säger Christian Ottosson (C), ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden.

Lyfta den offentliga gastonomin

White guide junior som står bakom nomineringarna är en mattävling som lanserades 2013 för att bedöma Sveriges bästa skolrestauranger, kockar, måltidschefer och förskolor som lyfter den offentliga gastronomin. Här finns även White Guide senior där man tar ett grepp om måltider för de äldre.

White Guide junior vill se till helheten i måltidsupplevelsen. Juryn bedömer smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn och kommunala satsningar som kan höja måltidsupplevelsen för eleverna. Vinnare i de olika kategorierna koras den 15 september. 

Bred vegetarisk meny

Skapaskolan är en fristående skola med årskurserna F-9 som ligger i Rosenhill i centrala Huddinge. Under kökschef Daniél Kallonas ledning har man infört och vidareutvecklat konceptet med en varierad och bred vegetarisk meny där matupplevelsen sätts i fokus.

– Det här är vi på Skapaskolan förstås väldigt glada över! Vi jobbar hårt för att främja bättre matvanor och hållbar utveckling. Dessa nomineringar är ett härligt kvitto på att vi är på rätt väg. Det är bland annat viktigt att ställa om till mer växtbaserat, som bland andra Livsmedelsverket rekommenderar, säger Daniél Kallonas, kökschef på Skapaskolan.

Läs mer om nomineringarna

Se film där kökschef Daniél Kallonas tipsar om klimatsmart mat

Läs mer om Huddinges miljöpris.

Uppdaterad 8 juni 2020

Var informationen till din hjälp?