Vinnare på scen

Fotograf - Marie Kjellander

Annerstaskolan och Skapaskolan White Guide-prisas för sin mat

21-11-04

Nyhet

Skolmatsguiden White Guide Junior delar varje år ut priser till landets främsta skolrestauranger. I år tilldelades Annerstaskolan i Huddinge ”Årets gröna skolmåltid”, Skapaskolan fick priser för ”Årets gastronomiska rektor” som gick till Fredrik Plahn och ”Årets Pep-skola”.

Priser tilldelas Huddingeskolor för Sveriges bästa, offentliga måltider

Nytt för i år var priset ”Årets Gröna Skolmåltid” som gick till Annerstaskolan med motiveringen att de gjort det till en mission att avskaffa ordet vegetariskt och serverar mat som är en färgsprakande jordenruntresa. Köksmästaren Michael Bäckman var på plats.

Skapaskolan tog hem två prestigefyllda priser. I kategorin ”Årets Pep-skola” belönas de skolor som både arbetar aktivt med fysisk aktivitet och hälsosamma måltider. I juryns motivering lyftes bland annat att Skapaskolan vågar tänja på gränserna, och arbetar för att främja god hälsa.

”Årets Gastronomiska Rektor” tilldelades Skapaskolans rektor Fredrik Plahn, vinnaren för detta pris måste bevisa att hen förstår och främjar kopplingen mellan en god måltid och goda studieresultat samt är lyhörd för både kökspersonalens och matgästens behov.

"Stor betydelse för elevers välmående och utveckling"

 ”Jag är glad och tacksam för det engagemang och yrkesstolthet dessa personer visar i sin profession. Goda kostvanor grundläggs tidigt och är av stor betydelse för elevernas välmående och utveckling.” säger Jelena Drenjanin,(M) ordförande i grundskolenämnden.

Priserna delades ut 3 november, på White Guide Juniorgalan i Helsingborg, med representanter från den offentliga sektorn i hela Sverige.

Här är vinnarna med juryns motiveringar:

Årets Gastronomiska Rektor 2021:

Fredrik Plahn, Skapaskolan, Huddinge

”Här är rektorn som vill prioritera ALLT, inte minst på det gastronomiska planet! En engagerad förebild som gärna gör livet lite svårare för sig själv – och så mycket bättre för sin omvärld.”

Årets Pep-skola 2021:

Skapaskolan, Huddinge

”För att ni vågar tänja på gränserna och låta kökspersonalen bli pedagoger, pedagogerna bli rörelsekompisar och rektorn bli en matgäst bland andra – allt för att främja en god hälsa hos både vuxna och barn.

Årets Gröna Skolmåltid 2021:

Annerstaskolan, Huddinge

”För att ni gjort det till er mission att avskaffa ordet ”vegetarisk”. I denna restaurang är det MAT som serveras, och den är allt annat än grön! Här blir måltiden till en färgsprakande jordenruntresa som skvallrar om en eventuell framtid där köttet inte behövs.”

Läs om alla vinnarna i pressmeddelandet

White Guide Junior och White Guide Senior är de enda tävlingarna i Sverige som bedömer HELHETEN. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn eller boendechefen, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för våra yngre och våra äldre matgäster. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

Uppdaterad 4 november 2021

Var informationen till din hjälp?