Vårby skolor ger ut en bok med texter av elever i åk 3

21-02-17

Nyhet

Precis som förra läsåret har eleverna i årskurs 3 i Vårbys tre kommunala grundskolor Grindstuskolan, Vårbackaskolan och Vårbyskolan haft ett samarbete med Vårby bibliotek och författaren Maria Frensborg.

Omslaget till boken.

Eleverna i åk 3 har skrivit texter och ritat bilder med temat ”Superhjältar”. Boken tryckts och alla elever får var sitt exemplar. Boken kommer även att finnas på skolbiblioteken och på biblioteket i Vårby.

– Det här är ett superviktigt projekt. Eleverna har varit jätteengagerade och velat skriva nästan varje dag på sina berättelser. Vi har bearbetat texterna och de senaste veckorna har de frågat varje dag när boken kommer, säger Therese Rågmo, klasslärare i klass 3B på Vårbackaskolan.

– Det här projektet är ett led i det språkutvecklande arbetet i våra skolor. Vi har sett att eleverna behöver utveckla sin läs- och skrivförmåga och det främjar både språklust och skrivlust att skriva för en mottagare. Eleverna i våra skolor vet att då man börjar åk 3 i våra skolor kommer man få delta i detta projekt, det är också något som främjar ”vi-känslan”, säger Lena Granholt, biträdande rektor på Vårbackaskolan.

Samarbete med författaren Maria Frensborg

Författaren Maria Frensborg har varit handledare för eleverna i åk 3 i deras skrivande. Hon har givit ut flera barnböcker som ”Ellen, Sorken och hemligheten” och böckerna om ”Morris Mohlin” och ”Stål-Stella Superhjälte”.

Digital bokrelease

I samband med att boken släpps ordnar skolorna ett digitalt mingel för alla elever via Skype torsdag 18 februari.

– Det är viktigt att eleverna har en mottagare och ett syfte med skivandet. Att ha ett syfte med skrivandet ökar skrivglädjen och kreativiteten och att eleverna vet att någon annan kommer att läsa deras verk är en motivation till att fortsätta skriva, säger Therese Rågmo.

Uppdaterad 17 februari 2021

Var informationen till din hjälp?