Prisutdelning på Fullersta Gård

17-11-29

Välkommen till prisutdelningen av Karin Boyes litterära pris och Huddinge kommuns arbetsstipendier för konstnärlig verksamhet.

Huddinge kommuns litterära pris

Karin Boyes litterära pris delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Det kan vara en roman, drama, dikt, novell eller essä eller annat verk på svenska som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Det är 19:e gången priset delas ut och prissumman är i år på 25 000 kronor.  I år tilldelas priset den svenska författaren och professorn i litteraturvetenskap Johan Svedjedal. Han är bland mycket annat även verksam som kulturskribent på Dagens Nyheter och som ledamot av Samfundet De Nio. Flera av hans böcker har varit nominerade till Augustpriset. Juryns motivering lyder:

”Karin Boyes litterära pris 2017 tilldelas Johan Svedjedal som i sin stilsäkra biografi nyanserat förmedlar en levande bild av yrkes- och privatpersonen Karin Boye, samt den tid som formade hennes idédrivna prosa och allmänmänskliga kärleksdiktning.”

Två konstnärer från Huddinge prisas

I anslutningen till Karin Boyes literära pris delas Huddinge kommuns arbetsstipendier för konstnärlig verksamhet ut till konstnärerna Maria Schnierer Calmeyer och Gun Lindblad. Stipendierna är på 30 000 kronor vardera.

Gun Lindblad

Gun Lindblad bor och är verksam som konstnär i Huddinge sedan 1983. Hon är utbildad på Konstfacks linje för keramik och glas, har arbetat som formgivare för flera glasbruk däribland Kosta Boda AB. Utdrag ur juryns motivering:

”Gun arbetar med form som skulptör och formgivare i gjutet glas, metall och trä. Hon beskriver sin konst som tunga kroppar men också lätta flyktiga tankar, blänk eller ögonblick i tiden. Roliga, konstiga, kroppsliga, vackra eller barnsliga tankar som visualiseras i form, material och färg. Efter en längre paus vill Gun få en nystart och komma tillbaka till sitt yrke. Gun Lindblad tilldelas 2017 års arbetsstipendium för att kunna hyra in sig på The Glassfactory i Boda och påbörja sina nya projekt".

Maria Schnierer Calmeyer

Maria är född 1977, bor i Huddinge och är verksam som silversmed, konsthantverkare och skulptör. Hon är utbildad på konstlinjen på Eskilstuna folkhögskola och har studerat till silversmed genom lärlingsutbildning. Utdrag ur juryns motivering:

”För tillfället experimenterar Maria med materialen metall, trä och sten samt med ärgning. Det skulpturala syns såväl i hennes silversmide som i hennes måleri. Maria Schnierer Calmeyer tilldelas 2017 års arbetsstipendium för att få möjlighet att utvecklas mer inom konsten och skapa alster till framtida utställningar”.

Visning av Karin Boyerummet och musikframträdande

Under kvällens prisutdelning visas även Karin Boyerummet av Barbro Abrahamsson från Karin Boyesällskapet. Nazim Onay och Turgay Ozdemir från Huddinge kulturskolan bjuder på ett musikframträdande.

Prisutdelning

Datum: tisdag 19 december, klockan 17.30
Adress: Fullersta Gård, Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge
Pris: Fri entré

Uppdaterad 14 december 2017

Var informationen till din hjälp?