Huddinge bästa friluftskommun i Stockholms län

19-05-17

Nyhet

Huddinge är återigen bästa friluftskommun i Stockholms län. Det visar Naturvårdsverkets, Svenskt friluftslivs och Sveriges kultur- och fritidschefers förenings årliga undersökning Sveriges friluftskommun.

FullerstaHagarHuddingeledenfotoRichardVestin.jpg

Fullersta hagar. Foto: Richard Vestin

– Vi är många som idag är stolta över att återigen bli bästa friluftskommun i länet. I år inviger vi Huddingeleden som binder samman alla skyddade naturområden och som på flera sträckor erbjuder lättillgängliga naturupplevelser, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Huddinge kommun.

Tillgänglig natur prioriteras

Huddinge fick 31 poäng av 32 möjliga i årets undersökning. Huddinge har under lång tid arbetat med att göra naturen tillgänglig för unga, gamla och personer med funktionsnedsättningar, bland annat genom åldersanpassad naturguidning för barn och ungdomar. Dessutom finns det i Huddinges planering alltid med att det ska finnas grönområden nära bostäder och skolor.

– I vårt dagliga arbete kämpar vi hela tiden med att underlätta för grupper med olika behov att komma ut i naturen, och det känns fantastiskt glädjande att det vi gör uppmärksammas på detta fina sätt. Detta ger oss kraft att jobba vidare i samma anda och både sköta och utveckla kommunens naturområden så att ännu fler kan få njuta av den under alla årstider, säger Thomas Strid, kommunekolog.

Årets vinnare av titeln Sveriges friluftskommun blev Olofströms kommun. För två år sedan vann Huddinge titeln tillsammans med Örebro.

Om undersökningen

Utmärkelserna utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I år deltog 223 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen som genomförts varje år sedan 2010. I rapporten Sveriges friluftskommun 2019 kan du läsa om hur kommunerna arbetar med friluftsliv i dag. Här finns också en jämförelse av resultaten mellan åren 2010–2018.

Läs mer och ta del av resultatet på Naturvårdsverkets webbplats.

Uppdaterad 17 maj 2019

Var informationen till din hjälp?