Svårare för unga att handla tobak i Huddinge

20-11-13

Nyhet

Det är svårare för ungdomar i Huddinge som inte fyllt 18 år att köpa tobak. Kontrollköp som genomförts i kommunen visar att det blivit tuffare för ungdomar att köpa cigaretter utan att visa legitimation.

Den 26–27 oktober genomfördes kontrollköp av tobak i Huddinge kommun. Ett kontrollköp innebär att en 18-åring, som ser ung ut, testar att köpa cigaretter utan att uppvisa legitimation.

Totalt genomfördes 62 kontrollköp av tobak. I fyra av fallen, cirka 7 procent såldes tobak utan kontroll av ålder. I några butiker efterfrågades inte åldern alls. Resultatet är betydligt bättre än motsvarande kontrollköp 2019, då ungdomar i 29 procent av kontrollköpen kunde köpa tobak utan att visa legitimation.  

Förbättrad kontroll

– Handlarna i Huddinge har förbättrat kontrollen av legitimation sedan kontrollköpen 2019. Det är mycket glädjande och en viktig del i arbetet för bättre folkhälsa som nu är mer aktuellt än någonsin. Under 2021 kommer kommunen även genomföra kontrollköp av snus i de butiker som säljer det, säger Love Bergström (M), ordförande bygglovs- och tillsynsnämnden.

Butikerna får information

De berörda butikerna har fått information om resultatet både i samband med kontrollköpen och i efterhand.

– För oss är det viktigt att ha kontinuerlig dialog med handlarna. Vi ser att det finns en fortsatt risk att unga som inte fyllt 18 år får köpa tobak i butiker i Huddinge kommun. Vi kommer därför göra ett extra tillsynsbesök hos de verksamheter som sålde tobak vid kontrollköpet och informera om vilka regler som gäller, säger Alf Klingvall, alkohol- och tobakshandläggare, Huddinge kommun.

Fakta om lag om tobak samt kontrollköp

Lagen om tobak ställer krav på att ålderskontroll ska göras i samband med köp av tobak och snus. Det är butiken som säljer tobak som är ansvarig. Den enskilde handlaren ska ha rutiner för att säkerställa att personalen får information om krav på ålderskontroll.  

Kontrollköpet får inte vara ett underlag för att ge försäljningsstället en sanktion enligt lag om tobak och liknande producenter. Kontrollköpet utgör ett underlag för diskussion med handlaren om hur ålderskontrollen fungerar.

Försäljning av tobak

 

Uppdaterad 13 november 2020

Var informationen till din hjälp?