Ta emot en feriepraktikant

Vill ditt företag eller din verksamhet vara med och ge ungdomar den viktiga första kontakten med yrkeslivet?

Vi behöver praktikplatser

Vi söker, utöver kommunala verksamheter, även lokala företag och föreningar som vill erbjuda sommarjobb till ungdomar som är 15–18 år, bosatta i Huddinge kommun.

Praktikplatser behövs inom verksamheter som bland annat förskola, skola, parkförvaltning, kultur, idrott, service, livsmedel och detaljhandel.

Ansökningsperioden är avslutad

Intresseanmälan är stängd. Vi har fått många intresseanmälningar om att ta emot en feriepraktikanter och måste därför stänga anmälan tidigare än den 5 maj 2024 som planerat.

Vad innebär feriepraktik?

Varje år erbjuder Huddinge kommun feriepraktik under högst tre sommarveckor till ungdomar bosatta i kommunen. Feriepraktiken ger ungdomarna arbetslivserfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden. Feriepraktiken ger även arbetsgivare en möjlighet att skapa kontakter med ungdomar inför framtida rekryteringar.

Feriepraktikanten är i första hand på plats för att lära sig och tillföra verksamheten en extra resurs. Praktikanten ersätter inte ordinarie personal, men ska under handledning delta i det dagliga arbetet och tilldelas uppgifter efter förmåga. Som arbetsgivare ansvarar du för att arbetsuppgifterna och arbetstiden är anpassade till målgruppen och att ungdomarna har arbetsuppgifter att utföra under hela sin feriepraktik.

Genom att anmäla er arbetsplats ger ni ungdomarna en värdefull erfarenhet, en möjlighet att tjäna pengar och kanske en ny idé om vad de vill göra i framtiden.

Tidsramar

Ditt ansvar som arbetsgivare

Arbetstid och ersättning

Vem kan få feriepraktik?

Feriepraktiken är en chans till ett första sommarjobb, med ersättning eller ett startbidrag. 

År 2024 erbjuds feriepraktik till ungdomar födda 2006-2008 som är folkbokförda i Huddinge kommun vid ansökningstillfället. Asylsökande elever måste utöver det ha ett samordningsnummer och ett bevis på att de är undantagna från skyldigheten att ha arbetstillstånd, ett så kallat AT-UND.

Ungdomar som går i anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskolan), gymnasieungdomar i ett program inom den sociala insatsgruppen, SIG, eller registrerad hos kommunens aktivitetsansvar, KAA, är undantagna från ålderskriteriet.

Ungdomar med funktionsnedsättning

Vi behöver även arbetsplatser som kan ta emot ungdomar med en funktionsnedsättning. Ungdomen kan ha en fysisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning men är självgående, kan praktisera varje dag och har möjlighet att delta i merparten av arbetsuppgifterna. Anpassningar på respektive praktikplats bör förstås göras i den mån det är möjligt efter varje praktikants behov. Ungdomar med funktionsnedsättning söker med förtur och matchas sedan med företagen.

Vid arbete med barn

Ungdomar som praktiserar på förskola, grundskola eller i fritidsverksamhet måste kunna uppvisa ett utdrag ur polisens belastningsregister. Detta gäller även de ungdomar som ska jobba som ledare för barn hos en idrottsklubb.

Feriepraktikanterna är uppmanade att ta med sig detta utdrag till sina handledare första arbetsdagen. De får även information om att arbetsgivaren har rätt att neka dem att praktisera om de inte kan visa upp utdraget.

Kontakt

Koordinatorer för feriepraktik 
Cherié Gustavsson
08-535 303 27

Caroline Lilliestråle Österlund
08-535 360 47

Mejladress
feriepraktik@huddinge.se

Postadress
Huddinge kommun
Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen
Feriepraktik
141 85 Huddinge

Uppdaterad 16 april 2024

Var informationen till din hjälp?