Demokrati i sociala medier engagerar Huddinges elever

17-11-06

Vi har fått in över fyrahundra vackra, färgsprakande, tänkvärda och proffsiga bidrag på temat ”Demokrati i sociala medier”. Förstapriset går till Vendela Lindström och klass 9 B, Edboskolan. Stort tack alla skolor och elever som deltagit!

- Det var jättekul att delta i tävlingen och förstås jättekul att vinna, var Vendelas svar på frågan hur det kändes att ha kammat hem förstapriset på 10 000 kronor i demokratiberedningens bildtävling ”Demokrati i sociala medier”.

Vinnande bidrag i bildtävling om demokrati

Juryns motivering till förstapriset tog fasta på det starka uttrycket i Vendelas bild och att hon använt sig av den vanliga utseendefixerade selfien - men helt vänt på upplevelsen.

Vendela säger själv att tanken med bilden var att visa hur hård tonen kan vara på sociala medier, att det är viktigt att frågan om hot och hat på nätet inte tystas ner.

- Det är bra att budskapet når både unga och äldre som då kan få klart för sig hur stämningen kan vara på sociala medier, säger Vendela. Anonymiteten gör tyvärr att man kan säga eller skriva vad som helst utan att behöva stå för det.

Pengarna som Vendela har vunnit till klass 9B ska gå in i klasskassan och användas för en klassresa under våren.

Svår och rolig uppgift för juryn

Tävlingen har fått ett väldigt stort gensvar. Tio skolor och många enskilda elever har deltagit och vi har fått in över fyrahundra bidrag. Det handlar om bilder i olika tekniker, skulpturer, foton, filmer och animationer. Kreativiteten har flödat och många av bidragen är både tekniskt och innehållsmässigt avancerade. Alla åldersgrupper har deltagit, från låg- till högstadieelever.

Många tar upp temat mobbning via sociala medier. Allas lika värde oavsett vem man är och hur man ser ut är också ett vanligt tema.

- Det var fantastiskt roligt att se så många fina bidrag. Det märks att eleverna tagit uppgiften på allvar och verkligen tänkt till kring demokratin. Vi i juryn hade en svår men rolig uppgift att utse vinnarna., säger Ingalill Söderberg, ordförande i demokratiberedningen.

Stort grattis till pristagarna – stort tack till alla som deltagit

Till andrapristagare utses Elsa Engqvist Gentele, Emelie Eriksson, Frida Melchert, Nicole Bermar samt Emelie Wiorek och klass 8 b på Kvarnbergsskolan. Juryn gillar deras stämningsfulla och vackra film där flera tekniker och stilgrepp använts. ”Alla behövs och ingen hamnar utanför när de formar det gemensamma hjärtat i många kulörer. Kompositionen är harmonisk och stämningsfull, ljuset fint och platsen rätt.”

Tredjepris får Tindra Carp och klass 9A på Kungsklippeskolan. Juryn lyfter fram deras provokativa och mångtydiga stilleben som påminner om att vore alla goda skulle ondskan försvinna.

Stort grattis till alla pristagare och ett stort tack till alla klasser och elever som deltagit. Era bidrag gjorde tävlingen till något alldeles extra.

Bidrag i demokratitävling på InstagramBidrag i demokratitävling på Instagram

Bidrag i demokratitävling på Instagram

Bidrag i demokratitävling på Instagram

Uppdaterad 8 december 2017

Var informationen till din hjälp?