Systerskap för demokrati – Huddinge demokratipris 2018

18-11-05

Disa Kurt och föreningen Min Syster får årets demokratipris för sitt arbete med unga kvinnor och sitt bidrag till delaktighet och sammanhållning i Huddinge.

Pristagare Disa Kurt och juryn 
Från vänster: Josef Akbari och Hussein Mahammadi från Ensamkommandes förening, Habib Iddrisu, en av de övriga nominerade, Ingalill Söderberg, ordförande i Demokratiberedningen, Jennifer Lind, 1:e vice ordf, Disa Kurt, föreningen Min Syster och Nujin Alacabek, 2:e vice ordf. Foto: Lasse Reuterberg.

Grattis Disa Kurt och föreningen Min Syster! Hur känns det att ha fått årets demokratipris?

- Jag är överväldigad och glad, och har knappt hunnit ta in det än! Prispengarna kommer troligen att användas till att skapa ett större event i vår… håll utkik i sociala media!

#metoo stärkte engagemanget

Disa Kurt startade föreningen Min Syster i mars 2017 utifrån egna erfarenheter. Som ung tjej i förorten är man inte van att stå upp för sig själv, och det är lätt att man hamnar i skymundan på fritidsgårdar och liknande.

- Det är inte så att vi bannlyser killar, men tjejer behöver ett eget utrymme, en plats för trygghet och systerskap där de kan bygga självkänsla och självförtroende. Det ville jag skapa.

I oktober samma år började metoorörelsen bli det allmänna samtalsämnet i Sverige och världen och det gav Disa ytterligare stöd i hennes tankar om systerskap.

- Jag blev ännu mer engagerad, och tänkte: Det här måste jag absolut fortsätta med!

Aktiviteter och evenemang

Föreningen ordnar olika aktiviteter och event: dans, självförsvar och föreläsningar. På Internationella kvinnodagen 8 mars ordnade de ett stort evenemang på Panncentralen i Flemingsberg och bjöd in föreläsare och influensers.

- Då kom det över 250 personer! Målgruppen är främst unga tjejer, men alla är välkomna. Vi har deltagare mellan 12 och 40 år.

Ta plats och våga!  

Arbetet med Min Syster har också varit utvecklande för Disa på ett personligt plan. Som yngre var hon rätt tillbakadragen, och hon berättar att hon fått pusha sig själv att våga, att det är en process som hon lärt sig att arbeta med.

- Det är så lätt att vara självkritisk, men jag tror att vi alla behöver rannsaka våra egna värderingar och normer. På vilket sätt vill jag synas? Jag vill verkligen uppmuntra alla tjejer att ta plats, att lyfta sig själv och vara stolt över den man är och det man åstadkommit.

- Jag har också haft med mig min bästa vän och kollega Gurprit Kaur på resan med Min Syster. Om alla hade en vän som Gurprit skulle världen vara en bättre plats.

Juryns motivering

Huddinge kommuns demokratipris 2018 tilldelas Disa Kurt och föreningen Min Syster med motiveringen att föreningen aktivt arbetar för att unga kvinnor ska våga ta för sig i samhället. Föreningens arbete bidrar till att skapa delaktighet och sammanhållning i Huddinge, där föreningens främsta målgrupp är unga personer i kommundelen Flemingsberg. Genom att möjliggöra för unga att engagera sig i föreningslivet skapas ett första steg till att förstå hur samhället fungerar i stort, samtidigt som det är en möjlighet för ungdomarna att frigöra sina egna livschanser.

Uppdaterad 5 november 2018

Var informationen till din hjälp?