8 april firar vi den internationella romadagen

18-04-08

Söndag 8 april vill Huddinge kommun uppmärksamma och fira den internationella romadagen. Dagen firas över hela världen och har så gjorts sedan den första internationella romska kongressen hölls i London den 8 april år 1971.

Romerna har en egen flagga och en egen nationalsång ”Gelem Gelem” (Jag har vandrat). Det romska språket heter Romani chib (betyder det romska språket) och har i Sverige olika varianter: exempelvis kaale, lovari, gurbeti, svensk romani (resanderomani), kelderáš, arli, romungri och andra romska varieteter.

Romerna är Europas största minoritet, och den internationella romadagen är betydelsefull inte minst för att diskriminering och utanförskap fortfarande är en verklighet för många romer.

Nationella minoriteter i Huddinge

Romerna är en av Sveriges nationella minoriteter, men det finns ytterligare fyra etniska grupper som räknas till de nationella minoriteterna: samer, sverigefinnar, tornedalingar och judar. Lagstiftningen ger dessa grupper ett särskilt skydd för att deras språk och kultur ska bevaras i Sverige.

Här kan du läsa mer om nationella minoriteter och minoritetsspråk i Huddinge.

Uppdaterad 8 april 2018

Var informationen till din hjälp?