Samernas nationaldag 6 februari

18-02-06

Samernas nationaldag firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Samerna bor i fyra länder: Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Detta stora landområde kallas för Sápmi. Sápmi som begrepp innefattar både landet Sápmi och folket samerna.

Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten. Nationalsången Sámi soga lávlla antogs samtidigt som den officiella samiska nationalsången.

Nationella minoriteter i Huddinge

Samerna är en av Sveriges nationella minoriteter, men det finns ytterligare fyra etniska grupper som räknas till de nationella minoriteterna: sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Lagstiftningen ger dessa grupper ett särskilt skydd för att deras språk och kultur ska bevaras i Sverige.

Här kan du läsa mer om nationella minoriteter och minoritetsspråk i Huddinge.

Uppdaterad 6 februari 2018

Var informationen till din hjälp?