Sverigefinnarnas dag 24 februari

18-02-22

Sverigefinnarna är den största av Sveriges fem nationella minoriteter och firar den 24 februari som sin egen festdag. I Huddinge bor många sverigefinnar och därför vill vi uppmärksamma dagen.

Värna språk och kultur

Huddinge är finskt förvaltningsområde. Det betyder att kommunen har ett särskilt ansvar att värna om det finska språket, som är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk.

Det innebär bland annat att du har rätt att tala och skriva på finska i dina kontakter med oss. Du kan också få en skriftlig översättning av beslut som rör dig samt av annan kommunal information som du behöver.

I Huddinge finns också förskoleverksamhet på finska, äldreomsorg med finsk inriktning, finskspråkig service och kulturevenemang och böcker på finska.

Läs mer om Huddinge kommuns finska verksamhet.

Nationella minoriteter i Huddinge

Sverigefinnarna är en av Sveriges nationella minoriteter, men det finns ytterligare fyra etniska grupper som räknas till de nationella minoriteterna: samer, tornedalingar, romer och judar. Lagstiftningen ger dessa grupper ett särskilt skydd för att deras språk och kultur ska bevaras i Sverige.

Här kan du läsa mer om nationella minoriteter och minoritetsspråk i Huddinge.

Uppdaterad 26 februari 2018

Var informationen till din hjälp?