Gratis broddar minskar risken för fallskador hos äldre

19-01-23

Nyhet

4 000 Huddingepensionärer har hittills fått ett par broddar gratis av kommunen. Och det finns fortfarande möjlighet att hämta ut ett par.

− Jag tycker att det är storslaget av kommunen att se till så att vi pensionärer inte ramlar och slår oss, säger Ingeborg Elfgren, som är en av dem som hämtat ut broddar.

För att minska risken för fallskador bland äldre har vård- och omsorgsnämnden (tidigare äldreomsorgsnämnden) i Huddinge kommun beslutat att erbjuda alla som är 65 år eller äldre ett par gratis broddar inför vintern 2018/2019. Under hösten har 4 000 Huddingepensionärer hämtat ut sina broddar på något av de tjugotal utlämningsställen som fanns runt om i kommunen.

Stort intresse för att hämta broddar

− Det har varit en strykande åtgång på broddar när vi har delat ut i Stuvstakyrkan.  Kommunen ska ha en jätteeloge som gör det här och jag tror att de vinner på det i längden, säger Berit Eriksson, Riksförbundet pensionärsgemenskap, RPG.

− Jag är verkligen glad att vi nått ut till så många denna vinter. Broddarna är en enkel och kostnadseffektiv åtgärd för att minska risken för fallskador hos våra äldre, säger Karl Henriksson (kd), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

För att komma nära alla Huddinges pensionärer och öka deras möjligheter att hämta ut broddarna startade utdelningen redan i september. Dessutom har Huddinge kommun fått hjälp av pensionärsorganisationerna, alla vårdcentraler i kommunen och Aleris rehab.

Samarbete en framgångsfaktor

− En framgångsfaktor är att vi har samarbetat med landstinget, pensionärsorganisationerna och privata aktörer. Tillsammans har vi sett till så att Huddinges pensionärer kan gå tryggt och säkert under vintern, säger Pia Bastholm Rahmner, projektledare på Huddinge kommun.

Det finns fortfarande några hundra broddar kvar att hämta ut. Antingen på Huddinge vårdcentral eller hos PRO i Segeltorp.

Uppdaterad 23 januari 2019

Var informationen till din hjälp?