Härbreparken vinner Huddinges byggnadspris 2020

20-10-13

Nyhet

Tack för ditt engagemang och din röst! Huddingebornas favorit i årets tävling är utsedd. Härbreparken i Skogås får årets byggnadspris.

Bild på miniatyrhusen på lekplatsen Valleby i Härbreparken. Foto: Håkan Lindgren

Mellan den 1 september och 2 oktober kunde du som Huddingebo rösta på vilket objekt du tyckte skulle vinna Huddinges byggnadspris 2020. Fyra nominerade har tävlat om utmärkelsen. 1 210 röster kom in och Härbreparken stod som vinnare med 550 röster. I parken finns lekplatsen Valleby baserad på böckerna om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark och illustrationer av Helena Willis. 

På andra plats kom Skapaskolan i Rosenhill med 324 röster, följt av O-huset i Flemingsberg och del av kvarteret Brandstegen i Sjödalen på delad tredjeplats.

Juryn: En lekplats utöver det vanliga

En del av juryns motivering till nomineringen beskriver Härbreparken som unik i sitt slag och att den är ett exempel på hur en plats kan lyftas genom stor omsorg, gestaltning och god arkitektur. Som en tidigare bortglömd gårdsmiljö har den genom projektet utvecklats till en målpunkt, inte bara inom kommunen utan även för stora delar av södra Stockholm.
– Vi är jätteglada och stolta att en av våra upprustade parker har vunnit! Huddinge kommun har de senaste åren satsat på våra lekplatser. Målet har varit att bygga fantasifulla och annorlunda lekplatser där ingen är den andra lik, säger Camilla Fransson, landskapsarkitekt, Huddinge kommun.

Lekplatsbolaget har utformat lekplatsen Valleby.

Juryns motivering och fler bilder på Härbreparken

En expertgrupp från kommunen, bestående av planarkitekter och bygglovshandläggare, har valt ut årets fem nominerade utifrån de förslag som kom in under januari i år. Juryn har strävat efter variation i nomineringarna. Det byggs mycket och varierat i Huddinge och det vill vi uppmärksamma!

Alla nominerade

Prisutdelning

Priset – plakett formgiven av Huddingekonstnären Håkan Bull och ett diplom – delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 14 december.

Om Huddinges byggnadspris

Uppdaterad 13 oktober 2020

Var informationen till din hjälp?