Glass och svalkande fotbad istället för städning

18-07-23

Den långvariga värmen innebär stora hälsorisker och besvär för många äldre och personer med funktionsnedsättningar. Omsorgspersonalen jobbar därför intensivt med att lindra värmen, förhindra uttorkning och hålla koll på hälsotillståndet. Städningen får vänta tills värmeböljan är över.

Under värmeböljan prioriterar omsorgspersonalen arbetet med att lindra värmen och förhindra uttorkning. Det innebär att städningen hos hemtjänstkunderna får vänta. I stället ser personalen till att de äldre får i sig vätska, att de får hjälp att svalka sig och få ner temperaturen i bostaden. Personalen håller också extra koll på hälsotillståndet, vilket för vissa kunder innebär tätare besök än i vanliga fall.

Det är självklart för oss att prioritera våra kunders hälsotillstånd. Att lindra effekterna av värmeböljan måste få gå före städning, säger Annmarie Sandberg som är social- och äldreomsorgsdirektör.

Även på äldreboenden och gruppbostäder fokuserar personalen på de boendes hälsa och välmående. Vätska och svalkande åtgärder är prioriterat, medan övriga insatser får vänta.

Vi ordnar med svalkande fotbad och bjuder på isglass, kall vattenmelon och goda fruktdrinkar. Det räcker sällan med vatten och vätskeersättning som många äldre tycker är svårt att få i sig. Dessutom blir det trevligare och festligare med fler alternativ, säger Elisabeth Linder Bosson som är sektionschef inom äldreomsorgen.

Värmen kan leda till uttorkning och nedsatt allmäntillstånd, men också till mer allvarliga symtom såsom värmeslag och hjärtinfarkt. Medarbetarna är därför extra uppmärksamma på tecken på uttorkning, värmeslag och andra sjukdomar relaterade till värmen.

Drabbar inte bara äldre personer

Det är inte bara äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning som kan bli sjuka av långvarig hög värme. Även om man inte hör till en riskgrupp kan det vara bra att var uppmärksam både på sitt eget hälsotillstånd och på andra i ens närhet. Tecken på uttorkning kan vara muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel och minskade urinmängder.

Råd och information om värmebölja finns bland annat på 1177 Vårdguiden.

Kontakta 1177 eller din vårdcentral om du är orolig för ditt eget hälsotillstånd.

Glasscafé på äldreboende i Huddinge

Uppdaterad 23 juli 2018

Var informationen till din hjälp?